'Daar weet ik nog wel iemand.'

'Daar weet ik nog wel iemand.'

Redactie Baaz
Zakelijke netwerken als LinkedIn maken een explosieve groei door; vrijwel iedereen heeft zich ergens aangesloten. Maar heb je ook wat aan? Wij vroegen het op Xing, Plaxo en LinkedIn.

 

Erik Keller - LinkedIn
Leeftijd: 36
Functie: Senior Specialist Multi Manager Solutions
Bedrijf: Fortis MeesPierson
Op LinkedIn sinds: 2006
Online: 1x per week
Aantal contacten: 94
Andere netwerken: geen

 

Wat voor werk doe je? "Ik ben verantwoordelijk voor de selectie van beleggingsfondsen voor private banking klanten van Fortis MeesPierson"

Is netwerken belangrijk voor jouw functie? "Ik heb vanuit mijn functie veel contacten met andere vermogensbeheerders en banken en daarbij is netwerken belangrijk."

Wat hoop je met LinkedIn te bereiken?
"Zakelijk netwerk uitbreiden, opnieuw met oud-collega’s in contact komen om ideeen uit te wisselen. Ik merk dat LinkedIn ook veel door headhunters gebruikt wordt en heb op die manier al geregeld een aanbod ontvangen om eens te komen praten voor bepaalde functies."
Heb je in je werk concreet voordeel van LinkedIn gehad? Bijvoorbeeld nuttige contacten opgespoord, waar je inmiddels zakelijk iets mee doet?
"Niet direct, maar ik sluit niet uit dat dat nog kan gebeuren hoewel ik soms ook het gevoel heb dat iedereen wel uitnodigingen verstuurd en accepteerd maar er maar weinig zijn die er maar echt wat mee doen. Ik blijf nog wat sceptisch."
Neig je over te stappen naar een ander zakelijk netwerk?
"Nee, ik heb ook invitaties voor andere netwerken geweigerd omdat ik één netwerk wel genoeg vind en ik weinig toegevoegde waarde zie in nog meer netwerken."

 

 

Michael van Helden - Plaxo
Op Plaxo sinds: 2007
Leeftijd: 29
Functie: directeur Directshop
Bezoekfrequentie: 1 keer per week
Aantal contacten: 37
Andere netwerken: LinkedIn

Je maakt webwinkels? "Ook. Directshop verkoopt professionele e-business oplossingen. We doen de ontwikkeling en geven advies."

Waar gebruik je Plaxo voor? "Echt het netwerken. Contacten onderhouden met bestaande relaties (ook als ze naar een ander bedrijf gaan), en het vinden van nieuwe interessante contacten."

Met als resultaat? "Eerlijk gezegd haal ik meer uit LinkedIn. Van bestaande relaties die van baan verandert zijn, en die je anders uit het oog zou zijn verloren tot concrete nieuwe opdrachten."

Wat zijn jouw eerste indrukken van Plaxo als doorgewinterde  LinkedIn-gebruiker? "Het is duidelijk de concurrent van, maar Plaxo probeert het op een iets andere manier. Naar mijn idee met nog meer koppelingen naar Flickr, Twitter en dergelijke. Het is nog in beta fase, wat erg hip is tegenwoordig."

Al die netwerken bijhouden is een hoop werk. Waarom niet gewoon eentje? "Linkedin was ook eigenlijk de enige. Door de gemakkelijke koppeling van Plaxo met Linkedin heb ik me ook daar aangemeld. Ik stop minder tijd in Plaxo dan in Linkedin.
Wel wordt ik gevonden (door andere Linkedin connecties) op Plaxo. Deze aanvragen accepteer ik dan."

Voor welke nieuwe functionaliteit zou je willen betalen? "Ik heb niet echt een idee voor een nieuwe uitbreiding. Ik zou zelf niet snel betalen voor een dergelijke dienst. Er staan genoeg ‘ads by Google’ op, waar ik mij overigens niet echt aan stoor."

 

 

Marcel Burger - Xing
Leeftijd: 33
Functie: Journalist / redactioneel manager / reis- en tourmanager Bedrijf: Tekst! journalisten
Op Xing sinds: april 2008
Bezoekfrequentie: Iedere dag
Aantal contacten: 9 en groeiende
Andere online netwerken:
LinkedIn, Flickr, Facebook, iStockphoto, Mostphotos, Naymz

 


Je bent journalist, ondermeer voor onze zusterbladen Winmag Pro en Digifoto Pro. "Dat klopt, ik schrijf artikelen over uiteenlopende onderwerpen, heb ook een reishandboek over Zweden op naam staan dat in mei 2008 verschijnt en ik maak regelmatig foto's voor meerdere opdrachtgevers."

Is netwerken belangrijk voor jouw functie? "Ja, voor het vinden van interessante mensen, interessante onderwerpen, het aanbieden van werk of het genereren van opdrachten."

Heb je in je werk concreet voordeel van Xing gehad? "Ja, ik heb nu goede contacten met ondernemers en leuke mensen in Zweden, Nederland en Duitsland. We kunnen snel tips delen, discussiëren over onderwerpen die ons raken en misschien in de toekomst zelfs werk voor elkaar genereren of elkaar daarin ondersteunen. Er zijn nog heel prille, zakelijke verkennende gesprekken."

Wat kan beter aan Xing? "De interface, de presentatie zijn superhandig. Het is wel even zoeken soms om de basissettings van het profiel te kunnen aanpassen. Dat je betaalt voor zo'n prima netwerkhulpmiddel als je een Premium versie wilt, vind ik niet zo erg. Het kost me 20 cent per dag en dat is een schijntje. Een keer per dag contact met iemand voor 20 cent vind ik niet veel geld."

LinkedIn of Xing? "Xing. Veel meer gericht naar de gebruiker."

Je gebruikt de betaalde versie van Xing? "Onder meer het kunnen zien van wie er op jouw profiel is geweest. Alleen dat is al veel waard, want daardoor kun je mensen leren kennen die je anders niet zo gemakkelijk tegen het lijf zou lopen."

Er is de urban legend dat iedereen op aarde slechts 5 schakeltjes van elkaar verwijderd is. Heeft jouw netwerk al opmerkelijke verrassingen opgeleverd? "Tot nu toe zit iedereen inderdaad maximaal vijf tot zes links van mij verwijderd. Zelfs mensen in een van de groepen waar ik me bij aan heb gesloten. Het is inderdaad verrassend te zien hoe de lijnen lopen van mij naar zo'n contact."

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie