Crisis of niet: schuldeisers gaan de strijd aan met Hema

Crisis of niet: schuldeisers gaan de strijd aan met Hema

Redactie Baaz

Vorige week schreven we over het feit dat Hema niet langer volledig aan de huur van haar panden voldoet. Een ogenschijnlijk gevolg van de onvermijdelijke omzetverlies. Maar de coronacrisis blijkt slechts de druppel die de emmer doet overlopen.

Hema is anderhalf jaar geleden gekocht door Marcel Boekhoorn. Hij heeft hierbij een flinke lening moeten aanvragen. Nu Hema een derde van haar omzet is verloren, meldt Het Financieele Dagblad dat het bijna onmogelijk is om die schuld af te betalen. Alle schuldeisers bij elkaar hebben 750 miljoen uitgeleend aan de heropbouw van Hema. Deze schuldeisers twijfelen of ze dit bedrag ooit zullen terugzien. 

Meer financiering 

Boekhoorn heeft gezegd dat hij meer kapitaal in het bedrijf zou willen steken. Daarvoor zouden diezelfde schuldeisers de portemonnee moeten trekken. Hema kampt met enorme schulden. Schulden die ook voor de overname van Boekhoorn naar voren kwamen. Dat het actuele verlies de schuld van de schuldeisers zou zijn, nemen zij niet in dank af. Dus slaan ze de handen ineen. 

Tijd dringt

Hema moet volgende week een fors bedrag afbetalen. 9 miljoen aan rente. In juni moet het inversteringsbedrijf van Boekhoorn zelfs 50 miljoen aflossen. Obligatiehouders rekenen er op dat er voor die tijd een voorstel voor alle schuldeisers ligt. 

Je vraagt je natuurlijk af hoe lang Hema en Boekhoorn dit nog gaan volhouden. Dat weet niemand. Wél duidelijk is het dat niet de goede kant op gaat. Vorige week schreef Hema-topman Tjeerd Jegen dat hij niet zeker is of Hema deze periode gaat redden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie