Cradle to Cradle: stoel wordt bouwmateriaal

Redactie Baaz
Het Cradle to Cradle-concept, waarbij producten niet als afval maar grondstof eindigen, begintbekendheid te krijgen. Kantoormeubelfabrikant Steelcase brengt het idee in praktijk met hun nieuwste stoel, de Visio.

Cradle to Cradle wint het afgelopen jaar aan populariteit in Nederland.  ‘Consuminderen’ is volgens Cradle to Cradle-grondleggers Michael  Braungart en William McDonough juist geen goed antwoord op de huidige en  toekomstige milieuproblemen en tekorten aan grondstoffen. ‘Afval is  voedsel’, doceren zij. Echte duurzaamheid wordt volgens hen alleen  bereikt door anders te gaan produceren; volgens de Cradle to  Cradle-filosofie moeten producten aan het einde van hun levenscyclus  gebruikt kunnen worden als grondstoffen voor nieuwe producten.

Stoel
Meubelfabrikant Steelcase, afkomstig uit Michigan, is een van de weinige  partijen in Nederland met concrete ervaring op dit gebied. Het bedrijf  heeft elf fabrieken in Europa en een kantoor in Amsterdam. Het was de  eerste onderneming die een C2C-certificaat verkreeg (voor hun stoel  Think) en heeft inmiddels meer certificaten dan welk ander bedrijf ook. Hun nieuwste C2C-stoel heet de Amia en is tot 97 procent recyclebaar,  19,5 procent bestaal al uit gerecycled materiaal. Om recycling ook  makkelijk en betaalbaar te maken is het gebruik van onscheidbare  materialen vermeden. Onderdelen die meer dan 50 gram wegen zijn ook nog  eens duidelijk gelabeld voor recycling. Natuurlijk zit de stoel volgens  Amia ook lekker. Een systeem van buigbare spijlen en een speciaal schuim  in de zitting moeten er voor zorgen dat de stoel zich aanpast aan zijn  eigenaar.

ABN-Amro
Ook de bankwereld heeft inmiddels interesse getoond voor Cradle to  Cradle, wat immers een mooie manier is om op kosten te besparen en ook  nog eens goed voor de dag te komen. Vooruit, wie weet menen ze het ook. Petra Thissen van ABN Amro Corporate Clients Amsterdam zegt: “Wij zijn  van mening dat duurzaam ondernemen steeds belangrijker wordt en kan  bijdragen aan de winstgevendheid van een onderneming. De beste lange  termijn investering is die in een duurzame toekomst." ABN Amro  organiseert workshops voor haar klanten om ze op de mogelijkheden van  Cradle tot cradle te wijzen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie