Zo verlaag jij als ondernemer het risico op inbraak...

Aart van de Bunte
Bij ruim 10 procent van de detail- en groothandels wordt jaarlijks 1 of meer keer ingebroken. Het duurt gemiddeld maar 3 tot 4 minuten voordat de inbrekers er met de buit vandoor zijn. Hoe verlaag jij als ondernemer de kans op inbraak? Aart van de Bunte, senior risicodeskundige bij Interpolis, geeft advies.

Ook al wordt de politie opgeroepen doordat het inbraakalarm afgaat, de kans is klein dat ze op tijd ter plaatse zijn om de inbrekers in hun kraag te vatten. Maar de inbrekers hebben wel voldoende tijd om veel schade en ellende te veroorzaken.

En zo'n inbraak veroorzaakt veel gedoe, want er moet van alles geregeld worden om de schade te herstellen en de gestolen voorraad te vervangen. Daarnaast houden veel ondernemers een onbehaaglijk en onveilig gevoel over aan een inbraak.

Aart: 'Onze ervaring is dat er vooral inbraken plaatsvinden als de voorraad nog exclusief is (aan het begin van het modeseizoen) of als deze extra hoog is (bijvoorbeeld voor de feestdagen in december). De ondernemer zit dan vaak wekenlang zonder voorraad, omdat seizoensgebonden en trendgevoelige voorraad moeilijk na te bestellen zijn. Klanten wijken daardoor uit naar de concurrent, juist in die belangrijke omzetweken is dat een flinke schadepost.' 

Wat jij kan doen om inbraak te voorkomen?

De senior risicodeskundige van Interpolis zet een paar belangrijke preventiemaatregelen op een rij om te voorkomen dat inbrekers jouw zaak binnenkomen:

•    Zorg voor een goede beveiliging van het pand

In onze preventiewinkel vindt je de preventiemiddelen die je nodig hebt om inbraak te voorkomen. Hang- en sluitwerk dat SKG-proof is, een goed inbraakalarm, rolluiken, camera’s. En nog veel meer.

•    Denk als een inbreker

Ga op zoek naar de zwakke plekken in jouw beveiliging. Waar en hoe komt een inbreker het makkelijkst binnen? En wat kan jij doen om dit te voorkomen? Op deze preventiekaart geven we je een aantal tips om inbraak te voorkomen.

•    Bescherm diefstalgevoelige producten extra

Plaats een inbraakwerend rolluik voor kasten en rekken waar kostbare waar in staat of aan hangt.

•    Zorg voor verlichting en camera’s

Een inbreker wil niet gezien, gehoord of herkend worden. Met de juiste verlichting, een goed inbraakalarm en camera’s vergroot je de kans op ontdekking en schrik je inbrekers af.

•    Verbeter na een inbraak direct je beveiliging

Dit lijkt een open deur. Maar veel ondernemers schaffen snel de gestolen voorraad en inventaris opnieuw aan, terwijl ze vergeten de beveiliging te verbeteren. Niet zo handig, want de inbrekers weten nu hoe ze gemakkelijk binnen kunnen komen én ze kennen de weg! 

Beveilig je pand extra met mistbeveiliging

Mistbeveiliging kan een zeer effectieve oplossing voor jou als ondernemer zijn. Maar hoe werkt het? Als door een inbraak het alarmsysteem wordt geactiveerd, vult de mistgenerator het winkelpand binnen enkele seconden met een ondoorzichtige mist. De inbreker ziet geen hand meer voor ogen en maakt dat hij wegkomt. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken dat de mistgenerator na een vals alarm afgaat, want deze werkt pas na activering van twee aparte detectoren. Ook belangrijk: de mist geeft alleen overlast voor de ongewenste gasten, niet voor je winkelvoorraad en inrichting. 

Goed om te weten is dat uit de praktijk blijkt dat alleen al de sticker op de deur die ervoor waarschuwt dat er een mistgenerator in een winkelpand aanwezig is, ervoor zorgt dat inbrekers niet eens aan de klus beginnen. 

Meer tips en advies

Interpolis heeft meer preventietips en -advies om schade voor te zijn. Neem een kijkje op de themapagina of bezoek de Interpolis Preventiewinkel
 

afbeelding van Aart van de Bunte

Aartvan de Bunte | Senior risicodeskundige, Interpolis

Bekijk alle artikelen vanAart