Voorkom ziekteverzuim met deze tips

Vijf tips voor gezond personeel

Redactie Baaz
Voorkom ziekteverzuim door zelf te zorgen voor een goede werksfeer en de gezondheid van je personeel. Je verkleint niet alleen de kans op verzuim, maar het zorgt ook voor een hogere productiviteit en dat levert geld op.

1. Onderbreek zittend werk

De hele dag achter een bureau zitten is voor niemand goed. Zorg dat je personeel op z’n minst tijdens de lunchpauze even in een andere ruimte kan zitten. Een andere manier is om een wandeling te maken. Spreek met de hele afdeling af om tijdens de lunchpauze een rondje te lopen. Een lunchwandeling is niet alleen lekker om er even tussenuit te zijn, maar het brengt je ook op nieuwe ideeën.

2. Zorg voor een gezonde snack

De verleiding is altijd groot als je de geur ruikt van een lekkere snack bij de catering. Overleg met de cateraar of je verandering aan kunt brengen in het assortiment, bijvoorbeeld vers fruit en een bakje yoghurt. Als de verleiding er niet is, is de keuze snel gemaakt voor een gezonde hap. Regel je samen met het personeel de lunch? Zorg dan dat er genoeg fruit bij zit en dat er voldoende gezond beleg is.

3. Goede werksfeer

Een goede werksfeer is erg belangrijk. Sta altijd open voor een gesprek met je personeel als daar om gevraagd wordt. Agressie, pesten, discriminatie en een te hoge werkdruk beïnvloeden de werksfeer op een negatieve manier en dit leidt tot gezondheidsklachten. Wees dit probleem voor door een beleid te ontwikkelen rond deze thema’s.

4. Geef je werknemers een uitdaging

Eentonig en saai werk is ongezond. Niemand vindt het leuk om een hele dag enveloppen dicht te plakken. Je bent sneller afgeleid en je grijpt snel naar ongezond eten, zoals chocolade of een koekje. Vraag je personeel wat ze willen bereiken binnen de functie of daarbuiten en geef ze die kans met een andere, uitdagende opdracht.

5. Verstop de trap niet achter de lift

Als werknemers vaker de trap nemen, werken ze ongemerkt op een laagdrempelige manier aan hun gezondheid. Maak met stickers in de vorm van voetjes duidelijk dat de trap de voorkeur heeft. Een andere manier is het plaatsen van borden waarop staat hoeveel calorieën je verbrandt met het gebruiken van de lift en met het traplopen.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie