TEDxAmsterdamWomen 2012: ja begint met nee

Dina-Perla Portnaar
Begin december haastte ik de trappen op naar de eerste verdieping van het Okura Hotel in Amsterdam voor TEDxAmsterdamWomen 2012. Diezelfde trappen ga ik af nadat ik alle TED talks heb bijgewoond. Ik kom veel bekenden tegen en volg een workshop financiën van de ING

Nog steeds hebben vrouwelijke ondernemers een soort gêne als het aankomt op financiën, zeker als het gaat om de grote bedragen. Generaliserend zou je ook kunnen stellen dat vrouwen er niet zo goed in zijn. Cilian Jansen Verplanke, eigenaar van een ondernemingsfonds, weet er alles van. Zij vertelt ons meer over vrouwelijk ondernemerschap, samen met Annerie Vreugdenhil, hoofd commercial banking bij de ING.

Veel vrouwen durven niet de diepte in te springen en voor een eigen onderneming te gaan. Vrouwen zijn perfectionistisch en stappen niet zomaar naar de bank wanneer hun plan niet van alle kanten klopt. Daarentegen blijkt dat mannen vaker naar de bank gaan wanneer hun plan nog niet helemaal af is. 'Dit is natuurlijk onzinnig want alles is financierbaar', vindt Cilian Jansen Verplanke. 'Mijn missie is om iedere vrouw een eigen bedrijf te laten starten, mits dat in lijn ligt met haar eigen ambitie natuurlijk.'

In de tijd dat Cilian samen met haar partners investeringen zocht voor het ondernemingsfonds Karmijn, stuitte zij op een aantal kwesties, waaronder geen vertrouwen in het concept, ongeloof, de slechte marktcondities en gebrek aan technologie. Het doel was om binnen een aantal jaar 50 miljoen binnen te halen en inmiddels zit zij op 40 miljoen. Vorig jaar heeft zij samen met de partners twee bedrijven gefinancierd, een medisch bedrijf en een bedrijf in voederen.

Beloning

Cilian Jansen Verplanke vindt het meer dan de moeite waard om een eigen bedrijf te hebben. Je krijgt er veel voor terug, waaronder een grotere beloning en zelfvoldoening. Ook kom je erachter dat je over talenten beschikt waarvan je niet wist dat je die had. Ineens moet je verschillende zaken zelf oppakken, waardoor je inventiever te werk gaat. Je krijgt er energie van en leert om te gaan met je onzekerheden, omdat je alsmaar doorgaat.

Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat als jouw bedrijf succesvol wordt, niemand het succes van je kan afpakken. Niemand gaat ineens met jouw credits en merit ervandoor. Tot slot kun je via je eigen bedrijf onafhankelijkheid realiseren en soms ook volledige financiële onafhankelijkheid.

Toch blijft het lastig om die sprong te wagen. Vrouwen raken geïntimideerd door de financiële aspecten aan het verhaal, doen zichzelf behoorlijk te kort en onderschatten zichzelf. Vaak missen zij de juiste resources of het juiste netwerk. 'Als vrouwen de sprong dan toch wagen, adviseer ik hen om op hun intuitïe af te gaan, hun common sense te gebruiken, goed in de gaten hebben wat hun sterke en zwakke kanten zijn en voorzichtig om te gaan met investeringen', zegt Cilian Jansen Verplanke.

Soft-issues

Mijn belangrijkste tips die ik meeneem uit de workshop gaan niet over de financiering, maar over de soft-issues. Omdat vrouwen perfectionistisch zijn en realistisch willen blijven, denken ze maar al te vaak in een pessimistisch scenario. Dat is helemaal niet nodig. Ook moeten vrouwen ophouden met zichzelf te bagatelliseren. 'Stop downplaying yourself. Others will do it for you', zegt ook een medebezoekster in de zaal tijdens de workshop.

Cilian Jansen Verplanke stipt het belang aan van hulp vragen. Als anderen ergens in gespecialiseerd zijn, maak het jezelf niet zo moeilijk en vraag hen om advies. Ook moeten vrouwen bij netwerkbijeenkomsten niet over koetjes en kalfjes gaan praten. Dat heeft totaal geen zin. Cilian Jansen Verplanke maakt een onderscheid tussen relationeel en functioneel netwerken, waarbij het laatste in vele gevallen belangrijker voor je bedrijf is dan het eerste. 'Zo heb ik de afspraak met mijzelf gemaakt dat ik op een netwerkborrel minimaal drie goede contacten op moet doen voordat ik naar huis mag. Stel voor jezelf vooraf een aantal doelen.'

Al met al was het een prima dagje. Heb ik daadwerkelijk nieuwe inzichten op het gebied van finance of acquisitie opgedaan? Eigenlijk niet. Wel werd nog eens bevestigd dat je eerst op nee, nee, nee en nog eens nee moet stuiten voordat je een ja krijgt. Ja begint met een nee. Misschien word het dan ook eens tijd om zelf vaker nee te zeggen, voor een ja.

afbeelding van Dina-Perla Portnaar

Dina-PerlaPortnaar |

Dina-Perla Portnaar (1985) is storyteller, communicatie & PR professional, media entrepreneur en trendwatcher.

Bekijk alle artikelen vanDina-Perla