Succesvolle crowdfundingcampagne MotoShare

Startup MotoShare: huur of verhuur een motor

Bart Remmers
In Nederland zijn er 1,3 miljoen motorrijders, waarvan 55 procent geen eigen motor heeft. Motorbezitters rijden daarentegen gemiddeld maar 3.000 km per jaar.

Het gevolg is dat ontelbare motoren de meeste dagen van het jaar staan te stoffen in de garage, terwijl meer dan de helft van de motorrijders niet over een motor beschikt. 
 
De Amsterdamse startup MotoShare heeft hiervoor de oplossing door het voor particulieren mogelijk te maken motoren veilig te huren en verhuren. Wereldwijd zijn zij de eerste die het deelconcept naar de motorbranche brengen. Het online platform is via een crowdfundingcampagne op zoek naar financiering om motorrijdend Nederland kennis te kunnen laten maken met dit concept. 

Innovator in een traditionele sector

Het rijden op een motor is per gereden kilometer 2,5 keer duurder dan rijden in een auto. Bezit van een motor is daarmee kostbaar en huren is een goed alternatief. Bij traditionele verhuurderbedrijven is huren echter niet toegankelijk. De verhuurders bevinden zich vaak niet om de hoek, de prijzen zijn hoog, huurders zijn gebonden aan openingstijden en het aanbod is zeer beperkt. 

MotoShare neemt al deze ongemakken weg door het mogelijk te maken om een motor te huren direct bij particuliere eigenaren. Huren wordt niet alleen meer toegankelijk, maar ook leuker door het persoonlijke contact tussen liefhebbers.  

Veilige community 

De verhuurde motoren zijn all-risk verzekerd via de MotoShare Masterpolis van OHRA en huurders worden gecontroleerd op het schade- en fraudeverleden. Daarnaast beoordelen huurders en verhuurders elkaar, dus wangedrag wordt direct afgestraft door de community. Ten slotte bepaalt de eigenaar van de motor aan wie zijn of haar motor uiteindelijk wordt verhuurd. 
 
MotoShare is nu al het grootste motor verhuurbedrijf in Nederland. Bijna alle merken zijn bij vertegenwoordigd. Ook bijzondere motoren worden verhuurd, zoals Harley Davidson, custom motoren en oldtimers. In de toekomst zullen ook elektrische motoren via het platform worden verhuurd.   

Succesvolle crowdfunding MotoShare

In 2016 heeft MotoShare de vraag gevalideerd en het concept getest. In 2017 willen zij alle motorrijders in Nederland bereiken. Om dit te kunnen realiseren zijn zij een crowfundingcampagne gestart. Een paar uur na de start van de campagne was het doelbedrag al bereikt en werd er overgefund. Er is al ruim € 135.000 geïnvesteerd
 
MotoShare is een online platform waar motorliefhebbers onderling motoren kunnen delen binnen een hechte community. Motorrijders kunnen voordelig en persoonlijk een grote variatie aan motoren huren, direct bij particuliere eigenaren. Het platform is in mei 2016 gelanceerd in samenwerking met OHRA en de Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging. 

Binnen 5 maanden zijn er 1.000 huurders actief en hebben meer dan 200 eigenaren hun motor aangeboden op MotoShare. De ambitie is om het grootste motordeelplatform van Europa te worden.
 
 

afbeelding van Bart Remmers
Door: Bart Remmers

Bart Remmers | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Bart