Review: Iomega REV 70 GB

Redactie Baaz
De Iomega REV is een schijfstation waar verwisselbare harde schijfjes inpassen, de REV-disks. Als zodanig is het apparaat ideaal voor het back-uppen van een niet al te grote gegevensverzameling. De nieuwste REV-drive kan 70 GB kwijt op n schijfje.

Het REV-systeem van Iomega werkt met kleine harddisk-cartridges, die je eenvoudig uit de REV-drive trekt om mee te nemen. Pasten er een paar jaar geleden 35 GB op zon cartridge, inmiddels weet Iomega er 70 GB op onder te brengen. Losse schijfjes kosten 65 euro en dat is in vergelijking met flash-geheugen spotgoedkoop. Het nadeel is natuurlijk dat de cartridges alleen in een REV-drive passen.
Het systeem is dan ook vooral populair als backup-medium. Net als de tapes van vroeger neem je deze schijven namelijk makkelijk mee naar huis om de risicos van brand of diefstal te spreiden.

Retrospect-software
Iomega levert EMCs Retrospect Express mee als backup-programma, onder specialisten een gerenommeerde naam. Retrospect is niet een bijzonder transparant programma en behoorlijk wennen voor nieuwkomers. Het programma kan van bestanden een backup maken, ze archiveren (waarbij het origineel wordt verwijderd) of dupliceren. Het laatste is wat je met de Windows

Voor en tegen
+ uitneembare schijven
+ versiebeheer
+ uitstekende catalogusfunctie
+ systeemherstel
- niet intutief
Verkenner doet, maar in het eerste geval brengt Retrospect bestanden onder in een back-up set. Voordeel daarvan is dat het programma de inhoud van meerdere schijfjes in n catalogus kan onderbrengen.
Je kunt bestanden laten comprimeren, versleutelen en met een wachtwoord beveiligen. Bovendien kan het programma zien of je wel het juiste schijfje voor een bepaalde back-up set in het apparaat hebt gestopt, waarbij het ook nog eens rekening houdt met mensen die dubbele back-ups maken. Nadeel is dat de geback-upte bestanden niet direct via de Verkenner te gebruiken zijn. Beide methoden (back-up of dupliceren) kunnen overweg met tijdschemas (weekdagen), versiebeheer en incrementele kopien (alleen opslaan wat is veranderd).
Ook netwerkmappen vormden in onze test geen hindernis, ook al meldt de website van EMC dat je hier om licentieredenen eigenlijk de Pro-versie van Retrospect voor moet hebben.
Laatste feitje: Retrospect kan ook een complete schijf, inclusief systeembestanden, dupliceren om in geval van nood de pc mee te herstellen.

Conclusie
De Iomega REV met Retrospect Express is de beste oplossing voor wie kopien in de kluis of buiten de deur wil bewaren.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie