Peter van Rosmalen winnaar The Next Entrepreneur 2015

Peter van Rosmalen winnaar The Next Entrepreneur 2015

Joni Hendrix
Met zijn bedrijf PaperWise is Peter van Rosmalen uitgeroepen tot winnaar van The Next Entrepreneur 2015. MKB-Nederland en Rabobank reikten voor de vierde keer deze prijs uit aan de meest vernieuwende starter.

'Als ik niet verander, wie dan wel?' Vanuit deze gedachte begon Peter twee jaar geleden met zijn bedrijf PaperWise. Zijn bedrijf maakt van landbouwafval papier en karton van hoogwaardige kwaliteit, maar met bijna vijftig procent minder 'milieu-impact' dan FSC-papier van houtvezels. De 58-jarige ondernemer vond dat hij als vader en opa 'echt iets moest doen voor de volgende generaties'.

India

Toen hij op reis was naar India viel hem op dat er nauwelijks iets werd gedaan met de enorme hoeveelheden landbouwafval. Hierdoor kwam hij op het idee om daarvan papier en karton te maken in ontwikkelingslanden. De producten van PaperWise worden gemaakt in India en Colombia en verkocht in Europa. Het bedrijf van Peter had een vliegende start, mede dankzij de steun van zijn voormalig werkgever Moonen Packaging en een aantal oud-klanten.

Duurzaamheid en ondernemerschap

Het feit dat Peter duurzaamheid en ondernemerschap hand in hand laat gaan, was de reden voor de jury om hem tot The Next Entrepreneur 2015 uit te roepen. 'Zijn product is duurzaam, hij maakt het zijn afnemers makkelijk duurzaam in te kopen, en hij investeert ook nog eens in werkgelegenheid, scholing en gezondheidszorg in ontwikkelingslanden', aldus Leendert-Jan Visser, directeur van MKB-Nederland.

Finale

Peter liet tijdens de finale Arjen van der Zee (PickThisUp – ritten combineren met bezorging van spullen), Lisanne van Zwol (Kromkommer – soep maken van gekke groenten) en Tessa Tippersma (Knetterzeep – zeep met funfactor voor kinderen) achter zich. Met deze overwinning wint hij een geldbedrag van €12.500. In totaal deden dit jaar bijna 550 startende ondernemers aan de verkiezing mee.

The Next Entrepreneur

Sinds 2012 reiken MKB-Nederland en de Rabobank de prijs The Next Entrepreneur uit om startende ondernemers uit te dagen zichzelf constant te verbeteren en hun kansen te vergroten. Los van de wedstrijd bieden zij starters een kennistraject, relevante informatie, advies en een uitgebreid netwerk. De eerste winnaar van The Next Entrepreneur was Annefrid Imenkamp (Chocstar) in 2012. Daarna volgden Erik Recter (Watcher Enterprises) in 2013 en Laurens de Groot (Skycap) in 2014.

Kijk hier voor meer informatie.