Geen tijd om te koken en te sporten? Zo blijf je ook als ondernemer gezond
Food For Thought!

Geen tijd om te koken en te sporten? Zo blijf je ook als ondernemer gezond

Redactie Baaz
Gezond eten dus, regelmatig bewegen en voldoende nachtrust moeten vaak plaats maken voor een belangrijke vergadering of netwerkborrel. Hoe blijf je fit?

Beweging

Uit recent onderzoek blijkt dat een lage dagelijkse hoeveelheid beweging een belangrijke voorspeller is van het voorkomen van overgewicht. Dit betekent dat niet alleen die paar uurtjes per week in de sportschool kunnen helpen een gezond lichaam te bereiken, maar dat je ook verschil kunt maken door je dagelijkse beweging flink op te schroeven! Vanwege de efficiëntie zijn we steeds vaker geneigd de makkelijke (lees: minder tijds- en energiekostende) optie te kiezen.

Slaap

Een paar nachtjes minder slaap hoeft geen groot probleem te zijn, maar als er sprake is van een structureel slaaptekort dan ligt oververmoeidheid en hiermee overbelasting op de loer. Probeer een zo regelmatig mogelijk slaapritme aan te houden en in tijden van drukte en stress overige belasting zo laag mogelijk te houden. Ga bijvoorbeeld niet na een hele drukke week waarin je te weinig hebt kunnen slapen het hele weekend schilderen of klussen in huis, hierdoor mis je je rustmoment en daarmee het herstel van een zware week (zowel lichamelijk als geestelijk). Matig intensieve activiteiten zoals wandelen of fietsen zijn dan wel geschikt.

Energielevel

Iedereen kent hem wel, de ‘after lunch dip’ of de dip aan het einde van de middag. Deels is deze dip te wijten aan je biologische klok, maar door de juiste voeding kun je je bloedsuikerspiegel stabiel houden en je energieniveau verbeteren. Cafeïne, de ultieme oppepper: feit of fabel? Cafeïne is een populair middel om het energieniveau een oppepper te geven.

Maar werkt dit nou echt? Het antwoord hierop is kort en bondig: ja! Cafeïne heeft een bewezen alertheid en concentratieverhogend effect. Er is dus niks mis met het dagelijkse kopje koffie ’s ochtends om ‘wakker te worden’.Kanttekening Hoewel een bepaalde (beperkte) hoeveelheid cafeïne positieve effecten, kan hebben kan overmatig koffiegebruik juist leiden tot vervelende bijwerkingen (onder andere onrust, hartkloppingen, verhoging van de bloeddruk, slapeloosheid). Op structurele basis te veel cafeïne innemen kan ook overbelasting en daarmee oververmoeidheid in de hand werken.

Koffie-advies

Als je elke dag sloten koffie nodig hebt om te kunnen functioneren is er iets mis. Matig je gebruik van cafeïnehoudende dranken (tot maximaal vijf kopjes / porties per dag) en deze gebruiken op momenten dat je ze het meeste nodig hebt (bijvoorbeeld vlak na de lunch om de ‘after lunch dip’ te voorkomen).

Tips

  • Met de auto naar het werk en met de lift naar de etage waar je een afspraak hebt, verlies je tijd maar ook de broodnodige beweging. Kies dus voor de fiets of trap.
  • Schaf een stappenteller aan of download er een als app. Op deze manier kun je zien hoeveel stappen je zet per dag en vervolgens kijken of je dit kunt opbouwen.
  • Neem een korte pauze door even een wandeling te maken. Naast het positieve effect op de lichamelijke gezondheid kan meer bewegen namelijk ook wonderen doen voor je productiviteit en creativiteit. Zeg nou zelf: de beste ideeën komen vaak als je je zinnen even verzet door iets anders te gaan doen, in plaats van door te blijven zwoegen achter je bureau. Twee vliegen in één klap dus.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie