5 tips voor succesvol netwerken

5 tips voor succesvol netwerken

Joni Hendrix
Netwerken is belangrijk. Je komt in contact met mensen die je anders misschien niet zo snel zou ontmoeten. Maar hoe doe je dat? We geven je een aantal tips.

Tips voor netwerken

Het klinkt logisch dat netwerken belangrijk is voor je onderneming, toch is het niet zo vanzelfsprekend dat ondernemers hier actief mee bezig zijn. Mensen vinden het vaak eng en ongemakkelijk. Hoe pak je netwerken aan? We hebben een aantal tips voor je die je misschien wel op weg kunnen helpen.

Altijd en overal

Netwerken kun je altijd en overal doen, dit hebben ondernemers niet altijd door. Je hoeft niet per se naar een netwerkbijeenkomst te gaan om nieuwe mensen te ontmoeten. In de wachtkamer bij de dokter, in de supermarkt of in de stad, overal zijn mensen die misschien wel interessant voor je kunnen zijn. Denk je dat iemand past in jouw netwerk? Knoop een gesprek aan en maak een goede indruk. Misschien kan deze persoon iets voor je betekenen, maar misschien ook niet. Mocht dit niet het geval zijn, heb je toch weer even een praatje gemaakt met iemand.

Vergeet ook niet om je online netwerk te onderhouden. Via bijvoorbeeld LinkedIn kun je een grote groep professionals bereiken met verschillende achtergronden. Je bent hierdoor in staat om sneller buiten je eigen netwerk te treden en connecties te maken.

Visitekaartjes op zak

Waar je ook naartoe gaat, zorg dat je altijd je visitekaartjes bij je hebt. Waarom? Je weet nooit wie je tegenkomt (zie de tip hierboven). Door het afgeven van een visitekaartje weet de persoon je te vinden en kan hij of zij weer contact met je opnemen. Vraag ook naar een visitekaartje of contactgegevens van de persoon die je gesproken hebt.

Passend event uitzoeken

Wil je naar een netwerkevent om daar nieuwe mensen te ontmoeten? Zorg er dan voor dat je het juiste evenement uitzoekt. Lees je goed in en kijk of je kunt achterhalen wie er zoal aanwezig zullen zijn. Er zijn veel evenementen die misschien niet geschikt zijn voor jou, dus de kans is klein dat je daar interessante mensen ontmoet voor jouw netwerk. Vraag eventueel informatie op bij de organisator, zo weet je zeker dat je naar een geschikt evenement gaat.

Follow-up

Het is belangrijk dat je nadat je iemand ontmoet hebt meteen actie onderneemt. Vraag altijd een kaartje van de persoon en maak een connectie via LinkedIn. Stuur deze persoon ook een berichtje waarin je vertelt hoe je het gesprek ervaren hebt en stel voor om nog een keer af te spreken. Je zou bijvoorbeeld kunnen vragen om een keer een kop koffie te gaan drinken. Door meteen na de ontmoeting actie te ondernemen vergeet de persoon je niet en wordt hij of zij weer aan jou herinnerd.

Elevator pitch voorbereiden

Tijdens een ontmoeting is het belangrijk dat je snel kunt vertellen wat je doet en wat je te bieden hebt. Het doel hiervan is om te kijken of jij en jouw gesprekspartner iets voor elkaar kunnen betekenen. Een elevator pitch kan je hier goed bij helpen. Dit is een gesprek van maximaal één minuut, waarin je bijvoorbeeld vertelt wat je op zakelijk gebied te bieden hebt. Het is eigenlijk een reclamepraatje. Het kan lastig zijn, want één minuut is kort en wat vertel je wel en wat niet? Denk hier goed en bewust over na. Oefen je pitch ook, vertel je verhaal aan je vrienden en familie en vraag hen om feedback.

Nog meer tips

Maarten Colijn, mede-eigenaar van Professional Capital, gaf eerder al een aantal netwerktips.