De kunst van effectieve pauze nemen

5 keer effectief pauze nemen

Redactie Baaz
Hoe druk je het ook hebt, pauze is voor elke ondernemer essentieel. Dat betekent weg van je bureau en belangrijker: je hoofd vrij maken van werk. Hoe benut je je pauze effectief? Vijf stelregels voor een optimaal middaguur.

Regel 1: niet zomaar een wandeling

Wellicht maak jij op veler advies braaf een kleine wandeling tussen de middag. Een goed begin want frisse lucht doet wonderen voor hoofd en geest en zorgt ervoor dat je even later weer geconcentreerd aan de slag kan. De vraag is alleen: waar denk je aan tijdens je dagelijkse portie beweging? De kans is groot dat je gedachten bestaan uit werkgerelateerde zaken. Niet zo gek op een werkdag, maar absoluut niet effectief om nieuwe energie op te doen voor de tweede helft van de dag. Zaak is dat je je hoofd leegmaakt van werk. Lukt het je niet om het werk uit je hoofd te bannen, dan kun je hulp inschakelen van bijvoorbeeld muziek of een luisterboek. Ook kun je samen met een collega of vriend een wandeling maken, al moet je dan van tevoren wel goed hebben afgesproken dat werk een verboden onderwerp is!

Regel 2: de lunchtafel

Eet jij tijdens de middag samen met je werknemers aan een grote tafel of in de bedrijfskantine, dan zullen de gesprekken dikwijls over werk of het bedrijf gaan. Stel als regel binnen je bedrijf dat tijdens de lunch niet over werk gepraat wordt en geen werkgerelateerde e-mails worden verstuurd via smartphones en tablets. Krijg je toch een werkvraag voor je kiezen tijdens de lunch? Laat dan vriendelijk weten dat je daar straks, na de pauze, op terugkomt.

Regel 3: potje voetballen

Ontspanning is misschien nog wel de beste manier om écht met iets anders bezig te zijn. Even hardlopen of wielrennen maakt je hoofd gegarandeerd leeg, maar daar moet je maar net de tijd en mogelijkheden toe hebben binnen je bedrijf. Een makkelijkere optie is de aanschaf van een voetbaltafel, pingpongtafel of andere spelletjes. Heb je een grasveldje om de hoek en helpt het weer een beetje mee, dan is een potje voetbal met je medewerkers natuurlijk helemaal een goede optie.

Regel 4: geen gehoor

Tijdens de pauze ben je onbereikbaar, ook telefonisch. Laat je medewerkers en/of secretaresse weten wanneer je met pauze gaat en hoe laat je verwacht terug te zijn. Klanten en andere bellers vinden het doorgaans niet erg om later terug te bellen als zij een tijdstip te horen krijgen waarop je wel bereikbaar bent.

Regel 5: zonder beeldscherm

Je werkkamer is geen pauzeruimte. Een veelgemaakte fout is lunchen achter de computer. Het lijkt misschien een handige manier om snel even wat privé-mails te beantwoorden, social media bij te werken of wat leuke filmpjes te bekijken, maar effectief is het niet. Je zit immers nog steeds in je werkomgeving naar een beeldscherm te turen terwijl je lichaam en geest juist toe zijn aan beweging en contact met andere mensen.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie