Consument- en marktorganisatie ACM van start
Consument- en marktorganisatie ACM van start

Consument- en marktorganisatie ACM van start

Redactie Baaz

Nederland is een organisatie voor consumenten en bedrijven rijker. De Autoriteit Consument en Markt is vanaf 1 april 2013 van start gegaan en is een fusie van drie andere organisaties.

De ACM is een samenvoeging van de Consumentenautoriteit, de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit (OPTA). Het idee achter de samenvoeging is een 'vergroting van de effectiviteit van het toezicht', aldus Chris Fonteijn, de bestuursvoorzitter die samen met Anita Vegter en Henk Don het bestuur van ACM vormt.

De Eerste Kamer twijfelt

Eigenlijk had de samenvoeging al drie maanden eerder plaats moeten vinden maar de Eerste Kamer twijfelde. De nieuwe organisatie zou een te divers pakket aan taken krijgen en ook de verregaande bevoegdheden die de organisatie zou krijgen was de kamer een doorn in het oog. Blijkbaar zag de kamer nu geen reden meer om de samenvoeging niet door te laten gaan en kan de ACM van start.

Missie

De eigen missie kort verwoord op de eigen website: 'De Autoriteit Consument & Markt bevordert kansen en keuzes voor bedrijven en consumenten. Kansen voor innovatie, nieuwe producten, diensten en bedrijven. Keuzes voor consumenten, die echt wat te kiezen hebben en durven kiezen. Omdat bedrijven duidelijk zijn over wat zij aanbieden. En consumenten weten wat hun rechten zijn. Hier ligt de sleutel voor goedwerkende markten.'
Mooie woorden waarmee eigenlijk niet heel veel gezegd wordt. Hoe de organisatie zal varen moet natuurlijk nog blijken, maar het eerste rondetafelgesprek in de Tweede Kamer is inmiddels een feit. De ACM heeft zich namelijk uitgesproken over de effecten van de Duitse Energiewende op de Nederlandse energiemarkt. Duitsland stimuleert met succes de afname van duurzame energie in eigen land. Dit heeft echter negatieve gevolgen voor de export van Nederlandse energie. Ook verstoort de import van Duitse energie de Nederlandse energiemarkt, waardoor centrales mogelijk gesloten moeten worden wat op langere termijn weer een eigen energietekort in Nederland kan opleveren. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie