Collectiviteitskorting zorgverzekering verlaagd, Nederlanders onvoldoende op de hoogte

Collectiviteitskorting zorgverzekering verlaagd, Nederlanders onvoldoende op de hoogte

Redactie Baaz
Komend jaar wordt de collectiviteitskorting op de basisverzekering voor de zorg teruggeschroefd, van 10 procent naar 5 procent. Veel mensen waren hier nog niet van op de hoogte, zo bleek uit representatief onderzoek van financieel expert Independer, onder ruim 1.400 mensen. De maatregel voor het verlagen van de korting kwam van de hand van minister Bruins van Medische Zorg, die dit vorig jaar bekend maakte.

Collectieve zorgverzekering niet altijd voordeliger

Dit jaar heeft grofweg twee derde van de Nederlanders een collectieve zorgverzekering (65,3 procent). Het merendeel van de mensen is collectief verzekerd via de werkgever.

Het onderzoek van Independer liet zien dat veel mensen (43 procent) ervan uitgaan dat een collectieve zorgverzekering altijd voordeliger is dan een ‘reguliere’ particuliere verzekering. Dit is echt niet altijd het geval, zo legt Coen de Ruiter van Independer uit: 'Mensen met veel aanvullende wensen kunnen in een collectief inderdaad goedkoper uit zijn. In andere situaties kan het juist voordeliger zijn om een zorgverzekering te zoeken die beter past bij de persoonlijke situatie, wensen en behoeften. Heb je alleen een collectieve basisverzekering, zonder aanvullende zorgverzekering? Dan is er altijd wel een goedkoper en vergelijkbaar alternatief te vinden buiten het collectieve aanbod van zorgverzekeringen. Het onderzoek laat zien dat 62% van alle collectief verzekerden met alleen een basisverzekering dit niet weet. Deze groep verzekerden laat geld liggen. Door over te stappen naar een ‘reguliere’ individueel af te sluiten basisverzekering kan een gezin op jaarbasis tot zo’n 200 euro besparen. En het mooie is dat de inhoud van iedere basisverzekering gelijk is, want die is wettelijk vastgelegd.'

Aanvullende pakketten niet altijd passend bij situatie

Een ander opvallend gegeven uit het onderzoek is het gebruik van aanvullende dekkingen. Collectief verzekerden met een aanvullend pakket werd gevraagd in welke mate zij deze dekkingen vorig jaar gebruikten. Ruim een derde gebruikte de aanvulling voor fysiotherapie niet. Dat is vaak ook het onderliggende probleem van aanvullende pakketten; sommige dekkingen zijn ‘verplicht’ onderdeel van het pakket. Ongeacht of je dit nodig hebt of niet. Een kwart (27 procent) van de ondervraagden is het daarom ook eens met de stelling ‘Ik heb liever een beperkter aanvullend pakket, maar dat biedt mijn collectief niet aan'. De Ruiter: 'Bij een collectief staat de verzekeraar vaak al vast en kun je alleen kiezen uit de aanvullende pakketten die deze verzekeraar aanbiedt. Als die toevallig naadloos aansluiten bij je wensen, dan zit je uiteraard helemaal goed. Dat is natuurlijk niet altijd het geval. Naar mijn mening zou je voor het kiezen van een aanvullende zorgverzekering dan ook moeten beginnen met het in kaart brengen van je wensen. Vervolgens kies je daar de verzekeraar bij die het best passende pakket heeft. Er zijn namelijk veel verzekeringsmerken, waardoor er een breed aanbod is van aanvullende pakketten.'

Collectief verzekerd, wat te doen?

Ben jij zelf collectief verzekerd? Check dan via onderstaande tool wat je op je basisverzekering kunt besparen als je overstapt naar een ‘normale’ zorgverzekering.

Bekijk het in de check je collectieve basisverzekering tool

Vergelijk je zorgverzekering voor 2020

Ben je niet collectief verzekerd? Dan kun je alsnog voor 2020 een andere zorgverzekering kiezen. Bij andere verzekeraars kun je namelijk goedkoper uit zijn. In ieder geval handig om dit te checken. Je zorgverzekering vergelijken? Dit is mogelijk tot en met 31 december 2019. Ben je van plan over te stappen maar komt je er niet uit voor het einde van dit jaar? Zeg dan wel je huidige zorgverzekering op in 2019 (dit is mogelijk tot en met 31 december). Als je dit hebt gedaan kun je in januari 2020 nog een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Dit kan tot en met 31 januari 2020.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie