CNV: veel grotere kans uitzendkrachten op arbeidsongevallen

CNV: veel grotere kans uitzendkrachten op arbeidsongevallen

Redactie Baaz
Het CNV wil dat uitzendkrachten beter beschermd worden tegen arbeidsongevallen. Ze zijn namelijk veel vaker slachtoffer dan reguliere werknemers.

De Inspectie SZW moet daarom toezicht gaan houden op de veiligheid van uitzendwerk en handhaven. Nu wordt er vooral ingezet op zelfregulering. ‘En dat is bij lange niet voldoende. Wat nodig is: toezicht, toezicht en nog eens toezicht’, zo stelt CNV-voorzitter Maurice Limmen in aanloop naar het AO Arbeidsomstandigheden dat vandaag plaatsvindt in de Tweede Kamer. 

‘Uitzendkrachten hebben tot 70 procent meer kans om slachtoffer te worden van een arbeidsongeval dan reguliere werknemers. Dat blijkt na vragen van de Tweede Kamer aan Staatssecretaris van Ark en onderzoek van de Inspectie SZW. Schokkend.’ 

Circa 60 procent hoger 

Uit de antwoorden van de Staatssecretaris op vragen in aanloop naar het AO blijkt dat de kans op een arbeidsongeval met minimaal 1 dag verzuim als gevolg voor uitzendkrachten circa 60 procent hoger is dan voor werknemers met een vast contract. Voor arbeidsongevallen die leiden tot minimaal 4 dagen verzuim is de kans voor uitzendkrachten circa 40 procent hoger. 

Ook onderzoek van het RIVM uit 2014 naar trends in ernstige arbeidsongevallen, laat zien dat uitzendkrachten per dag bijna 70 procent meer risico lopen op een ernstig arbeidsongeval dan reguliere werknemers. 

Volstrekt onverantwoord

Limmen: ‘In de Staat van arbeidsveilig van de Inspectie SZW staat zelf dat het aantal arbeidsongevallen onder uitzendkrachten nog jaarlijks toeneemt. Eind 2017 is een vijfde van de geregistreerde slachtoffers uitzendkracht. Wat wij al jaren zeggen wordt nu ook bevestigd door de antwoorden van de Staatssecretaris: veel uitzendbureaus en bedrijven gaan volstrekt onverantwoord om met de veiligheid van uitzendkrachten. Een absolute schande. Ik verwacht niets anders dan dat de Staatssecretaris nu met maatregelen gaat komen: meer toezicht, meer toezicht en nog eens meer toezicht. Bijvoorbeeld met een vliegende brigade speciaal voor werksituaties waar uitzendkrachten aan het werk zijn. Alleen maar zelfregulatie werkt dus overduidelijk niet.'

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie