Citroën speelt (hoofd)rol in nieuwe film van Wes Anderson: The French Dispatch

Citroën speelt (hoofd)rol in nieuwe film van Wes Anderson: The French Dispatch

Redactie Baaz

The French Dispatch is de nieuwe film van de visionaire, Oscar-genomineerde filmmaker Wes Anderson. De film beeldt verhalen uit van redacteuren van een gelijknamig Amerikaans tijdschrift, dat wordt uitgebracht in een fictieve 20e-eeuwse Franse stad met de naam Ennui-sur-Blasé. Die stad symboliseert het Frankrijk door de jaren heen. De film gaat op 27 oktober 2021 in première.

Wes Anderson: “De visuele basis van de film, de kostuums, de sets, alles… is allemaal gebaseerd op onderzoek. Hoewel er wat vrije interpretatie en fantasie-elementen in zitten, is bijna alles op de waarheid gebaseerd.”

In de hele film is de artistieke samenwerking met Citroën duidelijk zichtbaar. Voorafgaand aan de opnames werd een bezoek gebracht aan het Citroën Conservatoire, om zo een goed beeld te krijgen van welke modellen het beste bij de film passen. De keuze viel daarbij vooral op de Traction Avant en Type H, maar ook andere Citroën-modellen bevolken de straten van de typisch Franse stad. Bijvoorbeeld de 2 CV, Ami 6, DS en GS.

Geanimeerde achtervolging in een Traction Avant

De film begint na het overlijden van de hoofdredacteur van The French Dispatch, een veelgelezen Amerikaans tijdschrift in de Franse stad Ennui-sur-Blasé. Na zijn dood komt het schrijversteam samen om zijn overlijdensbericht op te stellen. Herinneringen aan de geliefde baas leiden tot vier verhalen die samen de film vormen. Een van de verhalen is ‘De privé-eetkamer van de politiecommissaris’. Dit deel van de film is in de stijl van Franse misdaaddrama’s uit de jaren ’30, ’40 en ’50. Op een cruciaal moment worden de beelden van de werkelijkheid vervangen door een animatie die doet denken aan Franse stripboeken. Dat is ook een verwijzing naar de plaats waar de scène is opgenomen: Angoulême, ook wel de stripboekenhoofdstad van Frankrijk genoemd. De auto-achtervolging vindt plaats met een iconische auto uit die periode: de Traction Avant!

Citroëns en cinema’s

Citroën is al meer dan een eeuw lang een populair merk en heeft dan ook al vaker geschitterd op het witte doek. Alle modellen uit de rijke historie hebben wel een keer een rol gespeeld in een beroemde scène. De lijst is lang, alleen al als je kijkt naar de beroemde blockbusters. Denk aan de 2CV 007 (For Your Eyes Only, 1981), een speciale editie voor de filmreeks die dit jaar zijn 40-jarige jubileum viert. Of de DS van Back to the Future Part II (1989). Of de animatiefilm Cars 2 (2011), waarin een DS en 2CV samenkomen en zoenen boven de Seine! In zijn film The Life Aquatic with Steve Zissou (2004) eert Wes Anderson Citroën twee keer: als het team van Professor Zissou de gijzelaars gaat redden bij het Hotel Citroën en wanneer ze over hun eilandbasis rijden in een gele Méhari.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie