ChatGPT & GPT4: Wikipedia 2.0 of een nieuw startpunt voor onze samenleving?

ChatGPT & GPT4: Wikipedia 2.0 of een nieuw startpunt voor onze samenleving?

Redactie Baaz

De geschiedenis van het internet staat bol van waarschuwende verhalen. Van voorspellingen over catastrofes die nooit plaatsvonden - zoals de millenniumbug - tot futuristische en ingrijpende innovaties die slechts vervaagden tot een zandkorrel in de digitale voetafdruk van de wereld.

Door Joe Baguley, VP & CTO, VMware EMEA

De aard van de technologie en haar cyclus van voortdurende verbeteringen betekent dat er altijd een 'next big thing' zal zijn. In dit opzicht maken we nu een grote stap voorwaarts met ChatGPT en latere updates zoals GPT4.

Aan de alarmbel trekken

Sinds eind 2022 is ChatGPT zo’n ‘next big thing’. Een witte ridder die de kwalen van onze moderne samenleving oplost. Afhankelijk van welke nieuwsbron je leest, zal het alles verbeteren; hoe we studeren, schrijven, onderzoeken, coderen, werken, ontwikkelen én evolueren op de werkplek. Er is natuurlijk meer, want de potentiële toepassingen zijn eindeloos, maar er zijn ook redenen om aan de alarmbel te trekken.

Om te beginnen zijn we al eerder op dit keerpunt geweest. Mensen van een zekere leeftijd herinneren zich nog de fanfare waarmee Wikipedia arriveerde. Het zou een revolutie ontketenen over hoe we leren en onderzoeken en Wikipedia ging de wereld veranderen. En deed het dit ook? Ik ben bang van niet.

Wat er toen gebeurde is wat vrijwel zeker zal gebeuren met ChatGPT en de innovaties die erna volgen. Het zal evolueren tot een ongelooflijk nuttig hulpmiddel. Een instrument in de doos die ons dagelijks leven vergemakkelijkt, naast andere nieuwigheden van de afgelopen jaren, zoals Amazon Alexa of ‘next day delivery’. Zal ChatGPT onze manier van werken veranderen? Vrijwel zeker. Zal het de wereld veranderen? Vrijwel zeker niet. Net als Wikipedia zullen we snel de grenzen ervan leren kennen.

Een wereld vol AI

De hamvraag is: hoe ver zal het onze samenleving vooruithelpen? De opwinding rond ChatGPT komt voort uit wat het is, niet noodzakelijk uit wat het doet. Door een product met kunstmatige intelligentie (AI) om te vormen tot iets dat iedereen kan gebruiken, opende het onze ogen voor de realiteit van een wereld vol AI. 

Dit gebeurt al in sectoren als de gezondheidszorg (bv. vroegtijdige opsporing, beeldvorming en -analyse en voorspellende zorg) en de verwerkende industrie (bv. productiecapaciteit verhogen en uitstoot verminderen), maar de toepassingen zijn beperkt tot een selecte groep, vandaar de enorme verschillen in reactie.

De realiteit is dat we ons al in een wereld vol AI bevinden, waarvan ChatGPT het volgende hoofdstuk is en zeker niet het laatste zal zijn. Er is echter wel een duidelijke aanwijzing voor de toekomst: de geest is uit de fles over de positieve effecten die AI kan hebben. De maatschappij moet AI inzetten op de juiste manier, en niet verlangen om het te gebruiken als een digitale reismachine om sneller naar het volgende punt te komen.

Laten we starten met het onderwijs. Studenten gebruiken nu al ChatGPT bij hun examens. Uit recente testen bij de Universiteit van Minnesota en de Wharton School of Business van de Universiteit van Pennsylvania, werd ChatGPT volgens dit verhaal op CNN voor verschillende vakken gebruikt. Het is dan ook niet verrassend dat er ook nieuwe instrumenten opkomen om het gebruik ervan op te sporen en te voorkomen. Dit zorgt voor een kat-en-muisspel waarbij studenten ChatGPT gaan gebruiken omdat het gewoon niet mag, maar evenwel mogelijk is. Het geeft echter een verkeerd signaal en wakkert het scepticisme rond AI aan. Omdat ChatGPT en andere AI-hulpmiddelen onderdeel uitmaken van het onderwijs, moeten we mensen aanmoedigen hoe er het beste mee om te gaan. Het komt erop neer dat ze alle hulpmiddelen moeten gebruiken om de klus beter en sneller te klaren, want dit is de wereld van het werk waarin ze terechtkomen.

AI omarmen om dingen beter te doen

Dezelfde boodschap geldt voor bedrijven. De suggestie dat AI-ontwikkelingen baan X of Y op termijn laten verdwijnen is kort door de bocht, omdat deze functies niet het eindpunt van een proces zijn. Omdat ChatGPT kan helpen bij personeelsadvertenties, merkteksten of juridische brieven, betekent niet dat bedrijven hun HR-, marketing- en juridische teams moeten ontslaan. Verre van zelfs, deze teams zijn belangrijker dan ooit. Hun jarenlange ervaring, diverse achtergronden, menselijke vaardigheden en unieke persoonlijkheden zijn niet alleen nodig om vandaag de klus te klaren, ze zijn het fundament van de maatschappij van morgen.

De slimste bedrijven, degenen die uiteindelijk aan het langste eind trekken, krijgen dit soort innovaties onder controle. Ze bestuderen ze en nemen ze op in hun dagelijkse activiteiten op basis van de vaardigheden die hun teams kunnen gebruiken. De nieuwe Microsoft 365 Copilot is zo’n voorbeeld van snelle technologische integratie in bestaande bedrijfstools. De koplopers worden organisaties die AI omarmen om iets beter te doen dan wat ze nu doen, zonder mensen en hun vaardigheden in onze steeds veranderende wereld zomaar overboord te gooien.

Inzicht in de beperkingen

Ooit bereiken we een punt waarop we genoeg krijgen van AI. Misschien kijken we in de komende jaren op deze periode terug als het begin van die reis. Wat het uiteindelijk zal worden is een eeuwenoude vraag. Het is een morele en maatschappelijke kwestie die veel dieper gaat dan dit artikel, hoewel professor Stuart Russell hier al over schreef in zijn Reith Lectures van 2021.

ChatGPT is een computersysteem dat grote stappen vooruitzet in communicatie en ontwikkeling. Het is een geweldige vooruitgang, maar de echte uitdaging zit in het gebruik van AI in combinatie met andere instrumenten naast de wetenschappelijke methode en menselijke intelligentie. Op korte termijn ontdekken we al de gebreken en beperkingen ervan. 

Kritisch nadenken over combinaties en toepassingen is hoe en waar we het potentieel van AI kunnen realiseren om onze levens voorgoed te veranderen.  We moeten opnieuw aanvoelen hoe technologie de mens verbetert en ons allen vooruithelpt. Daarvoor moeten we eerst de beperkingen begrijpen en inzien dat we altijd in het midden van de geschiedenis staan en nooit aan het einde.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie