CASSINI Challenges trapt Europa's 'Summer of Champions' af

CASSINI Challenges trapt Europa's 'Summer of Champions' af

Redactie Baaz

Hoewel de zomerspelen en de Europese kampioenschappen de krantenkoppen kunnen halen, is Europa’s “Summer of Champions” vandaag van start gegaan met de CASSINI Challenges.

De winnaars van de laatste track “indiening van een product” van de wedstrijd werden bekendgemaakt tijdens de CASSINI-ondernemerschapsdag. Het jaarlijkse evenement, mede georganiseerd door EUSPA en gehouden in Praag, brengt de meest veelbelovende ruimtevaartstart-ups en toonaangevende investeerders van Europa samen.

“De vele ruimtegebaseerde oplossingen en diensten die tijdens dit evenement worden getoond – met name die van onze concurrenten van CASSINI Challenges – zijn een bewijs van de ondernemersenergie die de technologische revolutie in Europa aandrijft”, aldus Rodrigo da Costa, uitvoerend directeur van EUSPA.   

Ondersteuning van de ontwikkeling van innovatieve, in de ruimte gestationeerde commerciële oplossingen

Met een prijzenpot van 1 miljoen EUR ondersteunden de CASSINI Challenges innovatieve commerciële oplossingen met behulp van EU-ruimtevaartgegevens van EgnosGalileo en/of Copernicus. Aanvragers uit de EU27, Zwitserland, Noorwegen en IJsland kunnen deelnemen met een idee, prototype of product, afhankelijk van de rijpheid van de oplossing.

Welke tracks de deelnemers ook kozen, alle voorgestelde oplossingen moesten zich richten op een van de volgende innovatiegebieden:

  • Uitdaging van de volgende generatie: de aanvragers werd gevraagd Galileo- en Copernicus-gegevens te gebruiken om waardetoevoegende oplossingen te ontwikkelen om het welzijn, de veiligheid, de beveiliging en de connectiviteit van EU-burgers te verbeteren.
  • Uitdaging voor een duurzame toekomst: de deelnemers kregen de opdracht innovatieve oplossingen te ontwikkelen voor het behoud van ecosystemen, duurzame landbouw en het beheer van energie en hulpbronnen.
  • Uitdaging op het gebied van opkomende technologieën: innovators moesten disruptieve oplossingen ontwikkelen waarbij EU-ruimtevaartgegevens werden gecombineerd met diepgaande technologieën zoals artificiële intelligentie (AI), kwantumtechnologieën, blockchain, uitgebreide realiteit of de metaverse.

En de kampioenen zijn...

Met meer dan 90 geleverde en zorgvuldig overwogen producten heeft de jury een beslissing genomen. De vijf winnaars van de CASSINI Challenges Submission of a Product Track zijn:

Opkomende technologieën

  • Skypuzzler(Denemarken): gebruikmakend van de nauwkeurige geolokalisatie van Galileo en binnenkort van zijn dienst voor hoge nauwkeurigheid(HAS), Skypuzzler creëerde een geïntegreerde Digital Air Traffic Control (iDATC) -oplossing waarmee drone-operators onbekende gebeurtenissen in realtime kunnen afhandelen.  
  • Infraruimte(Noorwegen): met behulp van AI en gegevens uit bronnen zoals Copernicus beoordeelt deze cloudgebaseerde generatieve ontwerpsoftware aspecten als kosten, koolstofemissies en ruimtelijk gebruik om de besluitvorming in infrastructuurprojecten te helpen verbeteren. 

Volgende generatie 

Hightek(Italië): het Q.SYSTEM van het bedrijf is een end-to-end onbemand brandbestrijdingssysteem vanuit de lucht dat gebruikmaakt van onbemande luchtvaartuigen, grondmonitoring en voorspellende instrumenten om snelle en op maat gesneden detectie en mitigatie van bosbranden te bieden. Daarmee brengt het een revolutie teweeg in het rampenbeheer. 

Duurzame toekomst

  • Satelligence(Nederland): Door gegevens van de Sentinel 1- en Sentinel 2-satellieten om te zetten in bruikbare informatie, helpt dit traceerbaarheidsplatform belanghebbenden in de bosbouw en bedrijven in de hele toeleveringsketen om te voldoen aan de EU-verordening inzake ontbossingsvrije producten in samenwerking met het beroemde duurzaamheidslabel Fairtrade International.
  • Kanop(Frankrijk): een innovatief SaaS-platform dat gebruikmaakt van geavanceerde satellietbeelden en geavanceerde AI-algoritmen om nauwkeurige, wetenschappelijk gevalideerde en volledig controleerbare klimaat- en biodiversiteitsgegevens te leveren. Door locatie- of projectspecifieke metingen mogelijk te maken, maakt de oplossing weloverwogen besluitvorming mogelijk en kunnen gebruikers effectief voldoen aan hun vrijwillige koolstofmarkt- en duurzaamheidsrapportagevereisten voor bedrijven. 

Elk van de vijf winnaars nam een geldprijs van 100.000 euro mee naar huis. “Ik feliciteer persoonlijk onze winnaars en kijk ernaar uit om te zien hoe u uw CASSINI-ervaring benut om deze baanbrekende oplossingen te bevorderen die zonder twijfel de Europese burgers, economie en samenleving ten goede zullen komen”, voegt da Costa eraan toe. 

Hoewel deze editie van de CASSINI Challenges misschien voorbij is, hoeft u zich geen zorgen te maken – in tegenstelling tot de Olympische Spelen en de Eurocup hoeft u niet vier jaar te wachten op een nieuwe kans om deel te nemen. De volgende ronde zal later dit jaar van start gaan, dus zorg ervoor dat je deze ruimte bekijkt voor meer informatie!      

De CASSINI Challenges zijn onderdeel van CASSINI, het initiatief van de Europese Commissie om ondernemers, start-ups en kmo’s te ondersteunen bij de ontwikkeling van innovatieve toepassingen en diensten die een hefboomeffect hebben op het ruimtevaartprogramma van de EU. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie