Canarisch eiland als eerste ter wereld 100 % energie-onafhankelijk
Op dit Canarische eiland hoeven ze geen olie meer

Canarisch eiland als eerste ter wereld 100 % energie-onafhankelijk

Redactie Baaz

El Hierro mag dan het onbekendste en kleinste eilandje van de Canarische eilanden zijn, vanaf deze maand gaat het de geschiedenisboeken in als eerste eiland dat volledig zelfvoorzienend is in groene energie. Met een eigen windpark en waterkrachtcentrale wordt olie overbodig

Tienduizend inwoners kent het kleine eiland El Hierro. Samen verbruiken zij zo'n veertig vaten geïmporteerde olie per jaar om energie op te wekken. Aan die import komt eind deze maand een eind: El Hierro gaan zichzelf van energie voorzien. Groene energie bovendien, opgewekt door vijf windmolens die diverse ontziltingsinstallaties en de inwoners energie gaan leveren. Waait er een forse wind over het eiland, dan wekken de molens waarschijnlijk meer energie op dan het eiland nodig heeft. Dat betekent dat dit kleine stukje land een waardevol exportproduct in handen krijgt. Naar verwachting kan het voor zo'n één tot drie miljoen euro per jaar aan de verkoop van hun energie verdienen.

Primeur

Hoewel de Denen al eerder een soortgelijk project startte, boekt El Hierro wel degelijk een primeur. Alain Gioda, klimaathistoricus tegenover AFP: 'Nieuw is dat technici erin geslaagd zijn om zonder een verbinding met het nationale netwerk een stabiele productie van elektriciteit te maken die honderd procent uit hernieuwbare energie komt.'

Bij weinig windenergie

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat El Hierro alsnog de oliekraan open moet draaien als het windstil is. Om dat te voorkomen bouwden ingenieurs een groot stuwmeer. Waait het hard en produceren de windmolens overtollige stroom, dan wordt er water in dit stuwmeer gepompt. Is het windstil en dreigt er een tekort aan energie, dan gaan het eiland over op waterkrachtenergie, opgewekt door het water uit het stuwmeer naar beneden te laten stromen.

Toekomstplannen

Het windpark is in handen van El Hierro en Spanje. Voorlopig gaan de ingenieurs door met nieuwe innovaties bedenken. De plannen voor zesduizend voertuigen die in 2020 volledig op elektriciteit rijden, liggen al op tafel. Hiervoor ging het eiland een alliantie aan met Renault-Nissan.

Bron: Outsideonline

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie