bunq eerste bank die spaarrente verhoogt na ECB's rentestap

bunq eerste bank die spaarrente verhoogt na ECB's rentestap

Redactie Baaz

Bunq verhoogt haar spaarrente naar 0,27%. De bank kondigt de verdrievoudiging vandaag aan en is daarmee de eerste Nederlandse bank die, in navolging van de historische rentestap van de Europese Centrale Bank (ECB), kiest voor renteverhoging. Het nieuwe tarief gaat per 1 oktober in en geldt voor zowel persoonlijke als zakelijke spaar- en betaalrekeningen.

"Gebruikers voelen prijsstijgingen steeds meer in de portemonnee, vooral in hun dagelijkse uitgaven. Door een hogere spaarrente te bieden, proberen we deze kloof tussen inflatie en spaarrente zoveel mogelijk voor hen te dichten. Bij bunq kiezen we altijd voor volledige transparantie; ons besluit om de rente verhogen was daarom een no-brainer", zegt Ali Niknam, oprichter en CEO van bunq.

Voor rente is bij bunq geen minimum saldo vereist en het tarief wordt momenteel maandelijks uitgekeerd op de eerste €10.000. Behalve het optrekken van de spaarrente, kondigt de bank vandaag eveneens aan per 1 december 2022 geen bewaargeld meer te rekenen op tegoeden boven de €1.000.000. Eerder schafte bunq de negatieve rente al af voor spaarders met meer dan €100.000 op hun rekening.

Over bunq

Bunq werd in 2012 opgericht door ondernemer Ali Niknam (1981), nadat hij de eerste Europese bankvergunning in meer dan 35 jaar had bemachtigd. Hij wilde de traditionele banksector radicaal veranderen en was tot 2021 de enige investeerder in bunq. Hij financierde het bedrijf met €98,7 miljoen eigen geld. Dit gaf bunq de vrijheid en onafhankelijkheid om een bank te bouwen, volledig op basis van de wensen en behoeften van zijn gebruikers. In april 2021 overschreden de deposito's voor het eerst de grens van 1 miljard euro, nadat ze in 2019 en vervolgens opnieuw in 2020 waren verdubbeld.

In juli 2021 kondigde bunq de grootste serie A-ronde aan die ooit door een Europese fintech-onderneming is gerealiseerd. bunq haalde 193 miljoen euro op in een deal met het Britse private-equitybedrijf Pollen Street Capital, waardoor bunq op ongeveer 1,6 miljard euro werd gewaardeerd. Tegelijkertijd rapporteerde bunq ook haar eerste winstgevende maand ooit. De eerste investering van extern kapitaal zal bunq helpen om verder uit te breiden in Europa en om fusies en overnames blijvend onderdeel van de groeistrategie van het bedrijf te maken. Een onderdeel van deze deal betrof bunq's overname van Capitalflow, een in Dublin gevestigd bedrijf dat leningen verstrekt aan een breed scala van MKB-bedrijven in de Ierse economie. In mei 2022 nam bunq de Belgische fintech TriCount over. Hiermee verwelkomende bunq 5,4 miljoen nieuwe gebruikers en werd het de tweede grootste neobank van Europa.

afbeelding van Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie