Buitenlandse bedrijven voltijdbanenmotor

Buitenlandse bedrijven voltijdbanenmotor

Redactie Baaz
Nederland telt ongeveer 15 duizend buitenlandse bedrijven. Deze buitenlandse multinationals en hun toeleveranciers waren in 2014 goed voor 1,4 miljoen voltijdbanen, bijna 20 procent van alle voltijdbanen in ons land.

Dit meldt het CBS in de Internationaliseringsmonitor. In 2014 zorgden buitenlandse multinationals voor ruim 700 duizend voltijdbanen (vte). Daarnaast zorgden deze multinationals voor nog eens bijna 650 duizend indirecte banen bij andere bedrijven in Nederland.

Buitenlandse multinationals zijn bedrijven in Nederland waarover de zeggenschap in het buitenland ligt. Ze zorgen vooral voor banen in de detail- en groothandel (205 duizend voltijdbanen) en de industrie (194 duizend voltijdbanen).

Aandeel vte binnen sector

In de industrie is het aandeel buitenlandse multinationals in het aantal voltijdbanen het hoogst, bijna 28 procent. Maar ook bij de sectoren vervoer en opslag (27 procent), informatie en communicatie (25 procent) en bij de detail- en groothandel (20 procent) zijn buitenlandse multinationals belangrijke werkgevers.

Banen bij toeleveranciers van buitenlandse multinationals

Bedrijven zijn voor hun productie- en bedrijfsprocessen vaak afhankelijk van goederen en diensten van andere bedrijven en bezorgen elkaar dus werk. Denk bijvoorbeeld aan een grote producent van draaideuren die glasplaten koopt van een kleine glasfirma, die op zijn beurt een accountantsbureau inschakelt voor de boekhouding. Het grootste deel van dit soort indirecte werkgelegenheid die multinationals scheppen, komt terecht bij niet-multinationals. 

Bij niet-multinationals werden in 2014 ruim 460 duizend banen gecreëerd doordat deze bedrijven in de toeleveringsketen van buitenlandse multinationals zitten. Maar ook bij Nederlandse multinationals en bij de non-business economy (non-profitinstellingen) worden respectievelijk ruim 115 duizend en 70 duizend banen gecreëerd doordat ze deel uit maken van de toeleveringsketen van buitenlandse multinationals.

Toeleverende sectoren buitenlandse multinationals

Bedrijven uit de handel en de commerciële dienstverlening zijn veruit de belangrijkste toeleveranciers van buitenlandse multinationals. Bijna 60 procent van de indirecte werkgelegenheid ontstaat bij deze sectoren.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie