Btw aangifte vergeten? Leeg, die zakken!

Geert van der Klugt
Slecht nieuws. De Belastingdienst hecht geen waarde aan ‘sorry’. Of je nu jaarlijks, maandelijks of per kwartaal btw aangifte doet: vergeet, vermijd of weiger je een tijdige betaling, dan kan dat je uitzonderlijk duur komen te staan.

Btw aangifte

Doet de Belastingdienst aanspraak, dan betaal je. Een regel die ondernemend Nederland al vanaf startjaar numero uno de kop in gestampt krijgt. Voor hij of zij die vandaag de dag nog altijd zélf btw aangifte doet, een handeling die verassend vaak voorkomt onder ZZP’ers en in het MKB, is een te late aangiftebetaling niet uitgesloten. Terwijl de Belastingdienst zijn sanctietarieven keurig online uitstippelt, kan een verzachting – neem een betalingsregeling – moeilijker regelbaar zijn dan ogenschijnlijk lijkt. Om te beginnen; presenté: de straffen.

LEES OOK: Nederland belastingparadijs? Wel voor de ZZP'er!

FOEI!

1. Je betaalt te laat, maar tijdig genoeg om er met een tikje op de vingers vanaf te komen – binnen de coulancetermijn dus.
 

  • Heb je de vorige termijn op tijd en volledig betaald, dan ontvang je geen verzuimboete. Wél één verzuimmelding, welk beïnvloed in hoeverre de dienst coulant handelt, mocht je opnieuw te laat zijn.
  • Je was vorige termijn eveneens te laat. Oen! Je krijgt een verzuimboete van 3% van het totale verschuldigde bedrag. Dit is minimaal € 50,- en maximaal € 5.278,-.

2. Je betaalt enorm laat. Buiten de coulancetermijn, ofwel méér dan 7 dagen na de uiterste betalingsdatum.
 

  • Gefeliciteerd: je krijgt in elk geval een verzuimboete van 3%.
  • Betaal je deels binnen en deels buiten het coulancetermijn, dan verlies je eveneens en betaal je de hoofdsom van 3%.

Bingo

Goed. Je bent te laat. De blauwe brief is gevallen en het btw-potje is reeds besteed aan twijfelachtige vrijetijdsspullen en –diensten. Vrees niet, bedenk je je, want waar men spreekt van een overheidsinstantie, spreekt men van termijnbetalingsmogelijkheden. Leuk idee. Jammer genoeg verre van de waarheid.

Zoek je sympathie, stop dan met ondernemen: de Belastingdienst is nou niet bepaald maternaal. Aangiftebetaling is tot vier maanden uit te stellen. Bepalen of je in aanmerking komt? Speel mee met Baaz-bingo. De regels? Omgedraaid. Voldoe je aan één van de onderstaande criteria, dan val je snoeihard door de belastingmand.
 

  • Je hebt eerder te laat aangifte gedaan.
  • Je hebt niet eerder voor de betreffende aanslag uitstel van betaling gekregen.
  • Het totale openstaande bedrag is minder dan € 20.000,-.
  • Je hebt geen openstaande aanslagen waarvoor je een dwangbevel hebt gekregen.

Match? Jammer. Legen die zakken.

afbeelding van Geert van der Klugt

Geert van der Klugt | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Geert