Brexit zorgt voor groei Britse economie

Jordi Smit
Dat de Brexit ook positieve punten kan hebben, blijkt uit de huidige economische cijfers van het land. Al lijkt het succes van korte duur.

Economische groei door Brexit

De Britse economie is in het eerste kwartaal van 2019 namelijk met een half procent gegroeid in vergelijking met het voorgaande kwartaal, blijkt uit cijfers van het Britse statistiekbureau. In het vierde kwartaal van vorig jaar bleef de groei hangen op 0,2 procent.

Brexit vertekent beeld

Het gaat volgens economen echter waarschijnlijk om een tijdelijke, kunstmatige opleving door de Brexit. De cijfers zouden niet volledig representatief zijn door voorraden die in aanloop naar de Brexit zijn opgebouwd en bestellingen die naar voren zijn gehaald. 

LEES OOK: VK doet mee aan Europese verkiezingen ondanks Brexit

Goederen lastiger te krijgen

De mogelijkheid zit erin dat bepaalde goederen minder te verkrijgen zijn als het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie stapt. Bedrijven hebben daarom in het eerste kwartaal 4,6 miljard pond (zo’n 5,3 miljard euro) extra aan voorraden ingeslagen. Over het hele jaar genomen kwam de economische groei uit op 1,8 procent, wat het hoogste niveau van de afgelopen achttien maanden is. In het voorgaande kwartaal bedroeg dit cijfer nog 1,4 procent.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi