Brexit gevolgen op groei Nederlandse export naar VK

Jordi Smit
Waar Theresa May in het Verenigd Koninkrijk aanmoddert om een akkoord te bereiken in het Brits parlement, blijkt overduidelijk de Brexit gevolgen te hebben op de groei van de Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk. Sinds het Brexit-referendum is namelijk een duidelijk verschil te signaleren.

Brexit gevolgen merkbaar

De groei van de Nederlandse export naar het Verenigd Koninkrijk is, vanaf 2016 gemeten, namelijk nog slechts 6 procent. Vergelijkingsmateriaal: de exportgroei naar de rest van Europa komt uit op 17 procent, zo meldt het ING Economisch Bureau maandag uit een analyse. De cijfers brengen nog maar eens aan het licht dat de Brexit gevolgen heeft op onze export.

Daling valutawaarde Brexit gevolgen

Het achterblijven van de exportgroei heeft onder meer te maken met de waardedaling van de Britse pond. Dit valuta-effect heeft de exportwaarde naar het Verenigd Koninkrijk vorig jaar al met bijna 11 miljard euro gedrukt door de Brexit gevolgen. Vorig jaar kwam de exportwaarde van goederen en diensten naar het Verenigd Koninkrijk daardoor uit op ruim 60 miljard euro, in plaats van zo’n 71 miljard euro.

LEES OOK: Gevolgen van Brexit: Britten tasten in duister

Uitstel Brexit

Donderdag werd door het Brits parlement de mogelijkheid tot een uitstel van de Brexit met open armen ontvangen. De vraag is echter hoever de uitstel gaat helpen, aangezien de Britten er al geruime tijd niet met elkaar uitkomen. Daarnaast zal de Europese Unie ook snel tot een akkoord willen komen.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi