Breng arbeidsgerelateerde risico's in kaart met een PAGO

Breng arbeidsgerelateerde risico's in kaart met een PAGO

Redactie Baaz

Als werkgever wilt u uiteraard dat uw personeel gezond is. Ziekteverzuim brengt namelijk niet alleen oponthoud met zich mee op de werkvloer, maar kost ook geld. Met een Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek (PAGO) kunt u de gezondheidsrisico's binnen uw bedrijf in kaart brengen. Maar wat is een PAGO onderzoek eigenlijk, en dient u dit als werkgever verplicht uit te voeren? U leest er alles over in dit artikel.

Wat is een PAGO onderzoek?

Een PAGO onderzoek is een onderzoek naar de arbeidsgerelateerde gezondheidsrisico's van uw personeel. Doordat het een terugkerend onderzoek is, kan de werkgever voortdurend reflecteren wat de gevaren op de werkvloer zijn, hoe deze zich ontwikkelen en welke maatregelen effecten hebben om de risico's te minimaliseren. Het PAGO onderzoek geeft een inzicht op organisatiebreedte; het gaat dus niet om een onderzoek naar de gezondheidsrisico's per medewerker.

Voordelen van het PAGO onderzoek

Een PAGO onderzoek ondersteunt uw bedrijf om voortdurend maximale prestaties binnen uw onderneming te behalen. De werknemers kunnen namelijk alleen maar uitstekend functioneren als zij gezond en fit zijn. Een PAGO onderzoek kan de bevestiging geven dat het personeel in gezonde bedrijfsomstandigheden werkt en dat de risico's zo klein mogelijk worden gehouden. Bovendien kunt u met een PAGO onderzoek verhoogd ziekteverzuim voorkomen. Door in kaart te brengen waar de grootste risico's liggen binnen uw bedrijf, kunt u deze gevaren zoveel mogelijk minimaliseren. Zeker bij sectoren waar veel lichamelijk werk tot de werkzaamheden hoort, zoals in de industrie of bouwsector, is het essentieel om met een PAGO onderzoek de eventuele fysieke klachten te onderzoeken. Ook bij branches waar het personeel veel stress en werkdruk ervaart, kan het PAGO onderzoek baat brengen. De werknemers zijn immers de motor van uw onderneming.

Is het PAGO onderzoek verplicht?

Volgens de Arbowet bent u verplicht om geregeld een medisch onderzoek aan uw personeel aan te bieden. U hoeft hierbij niet te kiezen voor een PAGO onderzoek; het mag ook om een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) gaan. In de CAO van uw branche kunnen er echter specifieke regels over het PAGO en/of PMO onderzoek zijn opgenomen. Een werknemer is niet verplicht om deel te nemen aan het PAGO onderzoek. Er kunnen echter wel vanuit de CAO consequenties aan de uitkomsten van het PAGO onderzoek worden verbonden. Zo wordt bij bepaalde sectoren (zoals piloten of beroepschauffeurs) vereist dat een werknemer een uitstekend gezichtsvermogen heeft.

De juiste PAGO partner vinden

Voor de uitvoering van een PAGO onderzoek kiezen veel werkgevers voor een externe deskundige. Schakel HR Navigator in voor de beste PAGO aanbieders bij u in de regio.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie