Dit moet je weten over personeel aannemen via payrolling.

Dit moet je weten over personeel aannemen via payrolling.

Redactie Baaz

Sinds de coronacrisis zit het aantal bedrijven in Nederland in de lift. Tegelijkertijd kampen we ook met een groot personeelstekort. Als startende ondernemer kan het spannend zijn om personeel aan te nemen, omdat hier ontzettend veel bij komt kijken. Gelukkig zijn er andere experts die dit voor je kunnen oppakken zodat jij je kunt richten op de groei van je nieuwe bedrijf.

Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om personeel aan te nemen via payrolling. Door gebruik te maken van een dergelijke dienstverlening, kun je als ondernemer risicoloos werkgeven. Er zitten verschillende voordelen én nadelen aan op deze manier personeel vergaren. In dit artikel vertellen we je meer hierover en over payrolling van Mettom.

Wat houdt payrolling precies in?

Als ondernemer kun je personeel aannemen met behulp van een payrolldienstverlening. Dat doe je bij een bedrijf dat hierin gespecialiseerd is. Zo'n payrollbedrijf is specialist in werkgeven en jouw medewerker komt juridisch gezien in dienst van het payrollbedrijf. Hoewel je medewerker juridisch gezien in dienst is van het payrollbedrijf, blijft hij of zij exclusief werkzaam voor jouw onderneming. Wanneer je kiest voor payrolling bepaal jij alsnog het salaris en de arbeidsvoorwaarden en heb je zeggenschap over de taken van de werknemer. De overige lasten waarmee een werkgever normaal te maken krijgt horen bij het payrollbedrijf.

Dat houdt bijvoorbeeld in dat dit bedrijf de loonheffingen regelt en de sociale verzekeringspremies betaalt. Let er goed op of dat ook daadwerkelijk gebeurt, aangezien de Belastingdienst jouw organisatie anders aansprakelijk kan stellen. Ook stelt het payrollbedrijf de arbeidsovereenkomst op en zorgt het bedrijf voor de salarisuitbetalingen. Payrollmedewerkers hebben altijd recht op de arbeidsvoorwaarden die de werkgever zelf ook zou bieden.

Voordelen van payrolling voor je organisatie

Het grote voordeel van personeel aannemen via payrolling is dat je op deze manier niet te maken hebt met allerlei werkgeverslasten en de risico’s rondom personeel.

Andere voordelen zijn onder andere:

Je hebt de sollicitaties altijd in eigen hand. Je hebt zelf de keuze welke mensen je wel of niet aanneemt via payrolling. Tegelijkertijd neemt het payrollbedrijf aan de achterkant alles over.

Over het algemeen is een payrollwerknemer altijd goedkoper dan een uitzendkracht. Natuurlijk moet je alsnog rekening houden met een payroll tarief vanuit het payrollbedrijf, maar je bepaalt zelf het salaris van de werknemer. Bij een uitzendbureau zit dat anders. 

Kies je voor een goede aanbieder op het gebied van payrolling dan profiteer je van extra voordelen. Bij het bedrijf Mettom kun je bijvoorbeeld rekening op een sterke samenwerking met een vaste prijs. Tevreden medewerkers staan hierbij voorop, zodat jij samen met Mettom de beste werkgever voor je personeel kunt worden.

Je bespaart jezelf heel wat tijd met een payrollbedrijf. Dat bedrijf zorgt immers voor de loonuitbetaling, de salarisadministratie, de pensioenopbouw, begeleiding bij ziekte en het algehele contract. Naast weinig risico heb je dus ook te maken met tijd- en zo geldbesparing. Ideaal!

Waar je op moet letten bij personeel aannemen via payrolling

Hoewel het aannemen van personeel via payrolling dus grotendeels zonder risicio kan gebeuren, is er nog wel een aantal punten waar je op moet letten. Zo kan het bijvoorbeeld het geval zijn dat een payrollwerknemer duurder is dan een vaste werknemer. Dat komt omdat zo'n bedrijf ook altijd een percentage wil hebben. In andere woorden: als ondernemer betaal je het salaris van de werknemer én een percentage voor het payrollbedrijf. Vaak is dit verschil wel te verwaarlozen aangezien je de verschillende risico’s ook moet meenemen in jouw kostenplaatje.

Soms zien medewerkers het payrollcontract daarnaast niet als een volwaardig contract en zijn ze bang dat payrolling nadelig voor hen kan zijn. Wanneer je de samenwerking aangaat met een payrollbedrijf is het in dat geval goed om je medewerkers van duidelijke en juiste informatie te voorzien zodat je de zorgen weg kunt nemen. 

Photo by Andrea Piacquadio:

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie