BREITLING NEEMT UNIVERSAL GENÈVE OVER

BREITLING NEEMT UNIVERSAL GENÈVE OVER

Redactie Baaz

Een mijlpaal voor de Zwitserse horlogemakerij-industrie: Breitling heeft de overname van Universal Genève aangekondigd, wat een nieuw hoofdstuk is voor het merk dat bekend staat om de uurwerkmakerskunst en innovatie. Met deze strategische zet moet de prestige van een bekende naam in de wereld van luxe horloges hersteld worden.

“Behalve dat we zeer enthousiast zijn, zijn we ons ook bewust van onze taak en het erfgoed dat we moeten hooghouden”, aldus Georges Kern, CEO van Breitling. “Universal Genève werd ooit geroemd als de couturier van horlogemakerij en stond bekend om diens in-house uurwerken en mythische modellen. Het is een merk waarvan horlogeliefhebbers hoopten dat het een permanente comeback zou maken”, aldus Alfred Gantner, mede-oprichter van de Partners Group en bestuursvoorzitter van Breitling. “Het opnieuw opbouwen van een merk met zo’n rijke geschiedenis is niet eenvoudig - het is een nauwgezet werk uit liefde waarvan we verwachten dat het zich in de komende jaren zal ontplooien. Een speciaal team zal samengesteld worden om ervoor te zorgen dat Breitling en Universal Genève als afzonderlijke maisons kunnen bestaan”, legt Georges Kern uit.

Universal Genève werd opgericht in 1894 en werd in het begin tot het midden van de 20e eeuw bekend vanwege de innovatieve ontwerpen en technische kundigheid. De komst van de

kwartscrisis was echter een grote uitdaging voor het bedrijf en zorgde ervoor dat een nieuwe weg werd ingeslagen. Sinds 1989 is het bedrijf in bezit van de Stelux Group, een bedrijf uit Hong Kong, dat het erfgoed van het merk actief behouden heeft. Met deze overname wil Breitling de glorieuze tijden van het merk laten herleven, waarbij de roots in Zwitserse traditie liggen, maar waarbij gestreefd wordt om het merk ook nu relevant te laten zijn.

“We zijn ervan overtuigd dat Breitling de beste positie heeft om Universal Genève naar het volgende niveau te tillen, zoals het al met het eigen merk gedaan heeft”, aldus Joseph Wong, CEO en voorzitter van de Stelux Group. “Wanneer een maison d’horloger van dit formaat wordt beheerd, is het behouden van het erfgoed een van de belangrijkste prioriteiten. Het management van Breitling heeft aangetoond dat het volledig toegewijd is aan het waarborgen dat Universal Genève voortleeft, niet alleen qua naam, maar ook qua spirit”.

EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN UNIVERSAL GENÈVE

Jaren ’20: “Precisiehorloges, precisie-sieraden” – In het begin maakte Universal Genève elegante cocktailhorloges voor dames en innovatieve horloges voor heren, waaronder de omkeerbare Cabriolet, een van de eersten in z’n soort.

Jaren ’40: “Nauwkeurige tijd … plus” – Het merk liep voorop bij chronograafinnovatie, en had een indrukwekkend assortiment van diens Compax-chronografen met manufactuuruurwerken, samen met de legendarische Tri-Compax volkalender die gelanceerd werd om het 50-jarig jubileum van het merk te vieren.

Jaren ’50: “Een triomf voor horlogemakerij” – Het Polerouter-horloge werd ontworpen om bestand te zijn tegen elk klimaat, van de Noord- en Zuidpool tot de evenaar. Universal Genève heeft het laten ontwerpen door de 23-jarige Gérald Genta. In dat decennium introduceerde het merk ook de Microtor, een revolutionair uurwerk met automatisch opwindmechanisme.

Jaren ’60: “Le couturier de la montre” – Het merk bracht diens Compax- serie met succes opnieuw uit als sporthorloges, waaronder de onder verzamelaars favoriete “Nina Rindt”-chronograaf en volkalender Tri- Compax “Eric Clapton”, die hun bijnaam ontleenden aan hun beroemde dragers. In 1966 bracht Universal Genève ’s werelds meest platte automatische uurwerk in de Golden Shadow uit.

BIJEENGEBRACHT DOOR EEN GEZAMENLIJKE GESCHIEDENIS

Het is niet de eerste keer dat Universal Genève en Breitling elkaar zijn tegengekomen. Als toonaangevende chronograafspecialisten waren ze zowel rivalen als bondgenoten. Nu zullen ze weer naast elkaar bestaan, waarbij hun individualiteit behouden zal blijven, terwijl tegelijkertijd de gezamenlijke geschiedenis van vindingrijkheid geëerd zal worden.

“Deze comeback is een droom die uitkomt”, vertelt Kern. “Het is een proces waar we met zeer veel respect en toewijding aan begonnen zijn, met als doel om Universal Genève weer terug te brengen op de plek waar ze horen in de horlogemakerij.”

BREITLING

Het in 1884 opgerichte Breitling staat bekend om diens horloges met hoge precisie, de ontwikkeling van het polshorloge en een onverzettelijke toewijding aan het ontwerpen van uitmuntende uurwerken. Met de overname van Universal Genève gaat Breitling samen met de hoofdaandeelhouder Partners Group (hoofdkantoor in het Zwitserse Zug) door met het opbouwen van een erfgoed van luxe horlogemakerij.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie