Boekrecensie: Tribes

Boekrecensie: Tribes

Redactie Baaz

Seth Godins nieuwste boek Tribes is uit in een Nederlandse vertaling. Volgens Godin zit ook het internet vol met tribes, groepen mensen met een binding, die zoeken naar een leider.

Tribes
Door Seth Godin (vertaald door E. Lap)
Prijs: € 16,95
hardcover, 167 pagina's, 248 gram
A.W. Bruna, augustus 2009
ISBN 9789022995655

Een groep hoeft volgens Godin slechts aan twee dingen behoefte om een echte stam, in het Engels tribe, te zijn: een gedeelde interesse en een manier om te communiceren.

Tribes is verzorgd, mooi ingebonden en gemakkelijk mee te nemen door zijn handige formaat. Jammer dat de inhoudsopgave ontbreekt, want het blijft handig om in een oogopslag te zien wat de opbouw van een werk is. Het boek mist bovendien duidelijke hoofdstukken. Het is ingedeeld met kleine kopjes die uitnodigen om verder te lezen.

Tribes leest prettig en voor je het weet ben je al halverwege. Godin schrijft duidelijk en geeft voldoende voorbeelden om in de wereld van de stammen mee te gaan. In het boek wordt duidelijk uitgelegd wat stammen zijn en welke mogelijkheden een stam heeft en aan welke voorwaarden een stam moet voldoen.

De auteur doet dat op een dermate enthousiaste manier dat ik erover ging nadenken wat voor soort tribe bij mij past en op welke manier ik een tribe zou kunnen oprichten als iets dergelijks nog niet bestaat.

Stammen bestaan al lang, maar door het internet zijn veel grenzen verdwenen en zijn er veel meer mogelijkheden om in contact te komen met mensen die dezelfde passie, idealen of interesses delen. Volgens Godin schuilt er in iedereen een leider, een opmerking die op zichzelf al uitnodigt om verder te lezen.

Het boek promoot de inzet van interactieve marketing; Godin draagt veel ideeën en voorbeelden aan die bruikbaar en soms heel verrassend zijn. Een voorbeeld daarvan vind ik de tip om te initiëren. In de politiek is het gebruikelijk om te reageren. De auteur noemt reageren intuïtief en instinctief, volgens hem is het ook meestal gevaarlijk. Beter, of veiliger, is om te antwoorden. Alles verbleekt volgens Godin bij het initiatief, want dan ga je aan de slag met dingen die anderen negeren of laten liggen. Zo bereik je verandering.

Tribes inspireert en zet mogelijk zelfs aan tot het creëren van een eigen stam. Kortom, een leuk boek van de auteur die eerder Purple cow en De dip schreef.

Irani Otten-Admiraal is de vaste recensent van de Baaz-boekenrubriek Inkt. Ze is zelfstandig ondernemer en coach. Haar bedrijf heet ZinZijn (www.zinzijn.nl).

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie