Boekrecensie: 'Ondernemers in Nederland'

Redactie Baaz
Het is niet niks, even het hele Nederlandse bedrijfsleven van de twintigste eeuw analyseren. Daarom wijden de initiatiefnemers van het BINT-project er zeven boeken aan.

Het onderzoeksprogramma Bedrijfsleven in Nederland in de twintigste eeuw, oftewel BINT, ging zo'n tien jaar geleden van start. Aan de basis van het programma staat de groep bedrijfsgeschiedenis van de Universiteit van Utrecht, maar ook het NEGA, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Eindhoven nemen deel. Een dergelijke reeks deelnemende universiteiten, impliceert een nogal wetenschappelijke aanpak. Dat klopt. De boekenreeks die de groep uitbrengt, bevat een overzicht van het bedrijfsleven in de twintigste eeuw, ingebed in een wetenschappelijk onderzoek.

Is dat saai, droog en taai? Nee. Bevat het eindeloze lappen tekst vol met noten en verwijzingen? Ook niet. Wij hebben het eerste deel, 'Ondernemer in Nederland', in handen, geschreven door Jaques van Gerwen en Ferry de Goey. Het werk ziet er toegankelijk uit en is nog leesbaar ook. Laat de wetenschap je dus niet afschrikken.

Er wordt enorm veel geschreven over ondernemers en bedrijfsvoering. Allerlei doe-het-zelfboeken passeren de revue, afgewisseld met biografieën over grote succesvolle heren en handboeken vol tips voor eigen succes. Dit boek is anders, het is een echt overzichtswerk dat de achtergrond beschrijft waartegen grote bedrijven groot werden en kleine bedrijven groeiden of failliet gingen. Hoe stond het ervoor met vrouwelijke ondernemers in de jaren dertig en welke ontwikkeling maakte de arbeidsmarkt door in de laatste decennia van de vorige eeuw? Juist dit soort vragen worden uitgediept en beantwoord.

Dat ik stelde dat het boek niet bestaat uit eindeloze kolommen tekst, komt niet alleen door de statistieken en tabellen die de opmaak breken. De uitgever en samenstellers hebben ook uitgepakt met een flink aantal foto's uit de oude doos. Beelden van televisiekijkend publiek in een winkel bij een van de eerste televisie-uitzendingen bijvoorbeeld, of, meer recentelijk, een impressie van een Chinees wokrestaurant in Rotterdam.

Conclusie

Een boek dat compleet wil zijn en ook nog eens wetenschappelijk onderbouwd. Dat lijkt aardig gelukt. Met een degelijke uitvoering en toegankelijke toon is dit een naslagwerk dat bij elke serieuze ondernemer op tafel zou moeten liggen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie