Boekhoudprogramma Jortt voorkomt fouten in btw-aangifte

Redactie Baaz
Of je als ondernemer nu zelf je boekhouding doet, of de duurste accountant dit laat doen: in iedere boekhouding zitten btw-fouten. Veel van deze fouten zijn klein en komen onbedoeld in de boekhouding; het zijn slordigheden. Een andere oorzaak die deze fouten veroorzaken is onwetendheid.

De 5 meest gemaakte fouten bij de btw-aangifte: 

1. Btw geboekt op bankkosten en rente
Iedere ondernemer met een zakelijke rekening verwerkt bankkosten in de boekhouding. Banken zijn vrijgesteld van btw. Banken berekenen dan ook geen btw over de bankkosten en rente.

2. Btw geboekt op zakelijke lunches of diners
Op een zakelijke lunch of diner mag je geen btw terugvragen. Sterker nog, 20% van de kosten mag je niet eens boeken als kosten.

3. Btw geboekt op verzekeringen
Op verzekeringen zit geen btw, maar assurantiebelasting. Voor het vergroten van de verwarring heeft de Belastingdienst de assurantiebelasting sinds 2013 net als de btw op 21% gezet. Assurantiebelasting is dus geen btw en mag je dus niet vorderen bij de Belastingdienst bij de btw-aangifte

4. Btw geboekt op belastingen
Op belastingen zit geen btw. Dus over wegenbelasting, sociale lasten, dividendbelasting en gemeentelijke belastingen/ vergunningen wordt geen btw berekend.

5. Buitenlandse betaalde btw in Nederland terugvragen
Heb je een bonnetje uit het buitenland waarop buitenlandse btw staat? Dan mag je deze niet terugvorderen in Nederland. De buitenlandse btw wordt dan geboekt als kosten. Deze btw mag je wel terugvragen in het land waar je deze hebt betaald. Maar voor kleine bedragen is dit meer moeite dan het je aan geld oplevert.

"De btw-controle in Jortt is een belangrijke stap in het volledig automatiseren van de boekhouding."

Fouten bij de btw-aangifte nu definitief verleden tijd

In juli 2018 heeft Jortt de btw-regels van de Belastingdienst aan het boekhoudprogramma Jortt toegevoegd. Hierdoor is het nu onmogelijk om nog btw-fouten te maken voor de btw-aangifte. Jortt herkent namelijk je afschrijving van de bank, weet zelf in welke kosten- of opbrengstencategorie deze geboekt moet worden en beredeneert zelf of hier wel of geen btw bij geboekt moet worden. Dit automatische systeem werkt sneller, nauwkeuriger en meer consequent dan mensen dit ooit zouden kunnen. Doordat deze innovatie ook nog eens tijd en geld bespaart, maakt het boekhouden met Jortt weer een stuk leuker.  

Boekhouden zonder handen

Voor boekhoudprogramma Jortt is de btw-controle weer een grote, concrete stap voorwaarts in het bereiken van hun hoofddoel: het volledig automatiseren van het boekhouden. Boekhoudprogramma Jortt is namelijk bezig om stap voor stap boekhouden te automatiseren. Ondernemers kunnen hierdoor met een minimum aan inspanning en kosten hun administratie zelf bijhouden. 


 
afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie