Blockchain-startup die vluchtelingen helpt met digitale identiteit beste Nederlandse ICO

Blockchain-startup die vluchtelingen helpt met digitale identiteit beste Nederlandse ICO

Redactie Baaz

Blockchain-startup Tykn die ‘onzichtbare’ vluchtelingen helpt aan een digitale identiteit is tijdens de Blockchain Innovation Conference uitgeroepen tot Best Dutch ICO.

Een ICO betreft een uitgave van een virtuele munt (een crypto-token) om een startup te financieren die Blockchain-technologie ontwikkeld. De term is analoog aan de IPO (Initial Public Offering, ofwel beursgang) en wordt ook wel eens aangeduid als token sale.

Identiteit kwijtgeraakt

De winnaar Tykn is een bijzondere startup, opgericht door de ‘onzichtbare man’ Tey El-Rjula. Als vluchteling is de in Koeweit geboren El-Rjula zijn identiteit kwijtgeraakt toen zijn geboortepapieren werden vernietigd tijdens de Golfoorlog. El-Rjula kwam via Dubai in Nederland terecht met een werkvisum, maar al zijn documenten werden ingenomen toen dat afliep. 

Vanuit een asielzoekerscentrum in Zeist is hij een startup begonnen die vluchtelingen zonder papieren voorziet van een digitale identiteit door middel van Blockchain-technologie. Hij werkt inmiddels onder andere samen met het 510-datateam van het Rode Kruis.

Jury en het publiek

De jury bestaande uit Vincent Everts (trendwatcher en conference director), Ingrid van den Bogert (co-founder Girls know Blockchain), Djuri Baars (Co-lead Blockchain Team Rabobank) en Joël Happé (ICO advisor, blockchain expert) én het publiek waren het er over eens dat Tykn de winnaar van de Best Dutch ICO moest worden.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie