Black Friday? Zet liever in op Cyber Monday!
Black Friday? Zet liever in op Cyber Monday!

Black Friday? Zet liever in op Cyber Monday!

Redactie Baaz
In de VS en andere Angelsaksische landen is het voor mkb'ers de dag om reikhalzend naar uit te kijken: Black Friday. Een dag na Thanksgiving en krap een maand voor de kerstdagen is dit het moment dat veel Amerikanen een dagje kunnen uitbuiken van de kalkoen en massaal starten met Het Grote Inslaan voor de decembermaand. In de US of A is het tevens de dag dat verkooprecords aan diggelen gaan en creditcards er vele nieuwe slijtageplekken bij krijgen.

Tekst: Bart Remmers

Appeltje-eitje, toch?

Wat als wij hier in Europa en Nederland, ondanks het gebrek aan Thanksgiving, ook een slaatje kunnen slaan uit de Black Friday-hysterie, dachten verschillende ondernemers en retailorganisaties. De economische crisis lijkt voltooid verleden tijd en de nuchtere Nederlanders trekken steeds meer de portemonnee voor een rijkelijk gevulde december. Appeltje-eitje, toch? Dat valt tot nu toe nog tegen, het Black Friday-virus slaat hier niet aan. Black Friday valt in 2015 op 27 november, drie dagen later is het echter 'Cyber Monday'. Maandag 30 november is de uitgelezen dag om computer of tablet in te schakelen voor de laatste Sint-cadeaus en vroege Kerstcadeaus. Performancemarketing/technologiebedrijf Criteo onderzocht de populariteit van beide koopdagen en weet het zeker: liever Cyber dan Black.

7,1 miljoen transacties

Het onderzoek, gebaseerd op een analyse van 55 retailers en 7,1 miljoen online transacties, toont aan dat Nederlandse Black Friday negeren. Men gaat voor Cyber Monday, voor veel werknemers de maandag waarop het loon net is uitbetaald. Er is budget voor cadeaus, lekkers en feestelijke kleding. Criteo berekende dat Nederlandse winkelketens op Cyber Monday 2014 hun verkoopcijfers met 119 procent zagen groeien, in vergelijking met een groei van 34 procent op Black Friday en 52 procent op de maandag daarvoor. Welke ondernemers het meest profiteren? Hi-tech is het populairst. Verder doen sportartikelen het ook meer dan prima.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie