Binnen twee jaar moet iDEAL storingsvrij zijn
iDEAL moet binnen twee jaar storingsvrij zijn

Binnen twee jaar moet iDEAL storingsvrij zijn

Redactie Baaz
De Nederlandse bancaire sector moet de lat hoger leggen voor de beschikbaarheid van iDEAL, aldus winkeliers en webwinkeliers. De Nederlandsche Bank moet er op toezien dat de sector maatregelen neemt om binnen twee jaar storingsvrij te kunnen zijn.

De Tweede Kamer spreekt deze week over een storings- en beschikbaarheidsnorm voor betalingsverkeer. Belangenverenigingen Thuiswinkel.org en Detailhandel Nederland vragen hierbij aandacht voor iDEAL. Met 190 miljoen aankopen per jaar is dit het belangrijkste online betaalmiddel. Storingen met iDEAL hebben dan ook grote maatschappelijke gevolgen. Regelmatig vinden er grote of kleine storingen plaats met het betalingssysteem. Als je al deze storingen bij elkaar optelt ondervinden Nederlanders gemiddeld anderhalve dag per jaar hinder bij het gebruik hiervan. De beschikbaarheid van iDEAL ligt veel lager dan andere nutsvoorzieningen.

Strengere storingsnorm

Volgens Thuiswinkel.org en Detailhandel Nederland voldoet de huidige normering van iDEAL niet meer. De norm is te laag en dit motiveert de bancaire sector onvoldoende te investeren en storingen te voorkomen. Daarom pleiten beide belangenverenigingen in de aanloop naar het overleg in de Tweede Kamer voor een storingsnorm die de komende jaren steeds strenger wordt. De Nederlandsche Bank moet er volgens de belangenverenigingen op toe zien dat de sector maatregelen neemt om binnen twee jaar volledige beschikbaarheid te kunnen realiseren. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie