Beveiliging camera systeem op werk: hier moet je op letten

Beveiliging camera systeem op werk: hier moet je op letten

Redactie Baaz

Het aantal ondernemingen in Nederland blijft groeien. Meer bedrijven betekent meer online bedrijvigheid en meer bedrijfspanden en dat betekent meer kans op (online) criminaliteit. Daarom is het belangrijk om je zakelijke eigendommen goed te beveiligen en in de gaten te houden.

Dat kan bijvoorbeeld met een beveiliging camera systeem dat je op kunt hangen aan de buiten- en binnenkant van je kantoorpand, magazijn of werkplek. Waar je zoal op moet letten bij het aanschaffen van zo'n beveiligingscamera op/voor werk lees je in dit artikel.

Waarom zakelijke camerabeveiliging goed van pas komt 

Vandaag de dag is camerabeveiliging bij een kantoor- of bedrijfspand niet meer weg te denken. Het is dé manier om mogelijke inbrekers of andere mensen met vervelende plannen af te schrikken bij je bedrijfspand, kantoor of magazijn. Bewakingscamera's hebben namelijk een preventieve werking op criminaliteit wanneer je buiten al aankondigt dat er beveiligingscamera's op het terrein te vinden zijn. Dat is direct het grootste doel van een compleet beveiliging camera systeem op je terrein: mensen afschrikken om in te breken of eigendommen te stelen.

Maar: dat is zeker niet de enige reden om zakelijke camerabeveiliging aan te schaffen. Mocht er alsnog worden ingebroken en/of iets gestolen worden dan is de pakkans van de daders groter. Daarbij kun je de boel met een modern camerasysteem tegenwoordig ook gewoon van een afstand in de gaten houden. Met behulp van bewegingssensoren en meldingen weet jij binnen no time of er iemand op je terrein bevindt; waar je ook maar bent. Dat geeft je een veiliger gevoel wanneer je de deur achter je dicht trekt aan het einde van de dag.

Hoe zit dat met camera's installeren op de werkplek?

Beschik je over een werkplek waar regelmatig klanten of andere mensen van buitenaf komen dan is de kans aanwezig dat je die plek ook beveiligd wilt hebben met behulp van cctv camera's. Toch mag je niet zomaar beveiligingscamera's ophangen op een werkplek waar je werknemers bezig zijn met hun werk. Voordat je daarvoor kiest, moet je als werkgever aan de volgende eisen voldoen:

  • Er moet een duidelijke gerechtvaardige reden zijn om de bewakingscamera op te hangen. Zo moet het belang bijvoorbeeld zwaarder wegen dan het recht op privacy bij je werknemers. Diefstal is een goede reden om in ieder geval tijdelijk een camerasysteem binnen te installeren.
  • Daarbij moet je alsnog onderzoek doen om te kijken of het cameratoezicht echt nodig is. Is er een andere manier waarop je de situatie kunt bekijken en evalueren of niet?
  • Ook moet je een privacytoets doen om alle belangen af te wegen, dus de belangen van jezelf en de belangen van de medewerkers.
  • De ondernemingsraad (OR) van het bedrijf moet het ook eens zijn met het laten installeren van een surveillancecamera of beveiliging camera systeem.

Dit zijn de regels voor een camera op de werkplek

Blijkt uit bovenstaande punten dat je naast een externe camerasysteem binnen en buitencamera's mag plaatsen? Dan is er nog steeds een aantal regels waar je je aan moet houden. Zo mag je geen geluidsopnamen maken en mogen de opgenomen beelden niet worden gebruikt om je medewerkers op hun functioneren te beoordelen. Ook moet je overal aangeven dat er beveiligingscamera's hangen en mogen medewerkers de beelden bekijken als ze dat willen. Opgenomen beelden mogen maximaal vier weken worden bewaard; daarna moeten de beelden worden verwijderd.

Voor het bewaren van beelden waarop een incident, zoals een diefstal, te zien is gelden weer andere regels. Die beelden mag je bewaren tot het moment waarop de diefstal is opgelost. Heb je op meerdere plekken bewakingscamera's hangen of ben je van plan om de bewakingscamera's voor een langere tijd te laten hangen dan moet je de risico's van je medewerkers onderzoeken en in kaart brengen. Het gebruik van bewakingscamera's kan namelijk effect hebben op hun welzijn.

Tips voor beveiliging camera systeem ophangen

Door je beveiligingcamera op de juiste manier op te hangen binnen je bedrijf, voorkom je gedoe met of onder je medewerkers en volg je de regels. De onderstaande tips kunnen je helpen bij het ophangen van een beveiliging camera systeem:

  • Voorkom een AVG-boete door de toezichtcamera geheel volgens de regels van de AVG op te hangen. Daarbij moet je de bovenstaande regels goed in de gaten houden en naleven.
  • Kies voor een bewakingscamera of beveiliging camera systeem waarvan de kwaliteit echt goed is. Dat kan betekenen dat je daarvoor iets meer geld uit moet geven dan je had verwacht, maar onthoud dat je met slechte beelden uiteindelijk niets kunt.
  • Let er tot slot op dat je hackers geen kans geeft en beveilig je volledige systeem en beveiligingscamera's goed met moeilijk te raden wachtwoorden en een veilige internetverbinding.
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie