Belastingparadijs wordt Crypto Valley

Belastingparadijs wordt Crypto Valley

Redactie Baaz

In het hart van Zwitserland schuilt een kleine stad die van oudsher vooral bekendstaat als belastingparadijs. Nu tovert Zug zichzelf om tot het broeinest voor virtuele munteenheden.

Belastingparadijs

Multinationals vestigen zich al jaren met plezier in Zug vanwege de befaamde lage belastingen, zo ongeveer de helft van het Zwitserse gemiddelde. Dat aantrekkelijke tarief stamt af uit de jaren 40 en deed haar intrede om de destijds belabberde financiële situatie in het gelijknamige kanton een handje te helpen. Met succes, want Zug is één van de rijkste provincies van het land. De belastinghervormingen en het einde van het bankgeheim hangen anno 2016 echter als donkere wolken boven de lucht.

Zug wordt Cryptovalley

Zug besloot daarom zichzelf opnieuw uit te vinden als ‘Cryptovalley’, de basis voor bedrijven die virtueel geld of gerelateerde technologie maken. Afgelopen juli klonk het startschot voor een pilot om met bitcoin te betalen. In ieder geval een half jaar lang kan men in de stad met de virtuele munteenheid betalen. Zug is de eerste gemeente ter wereld die Bitcoin accepteert.

Diverse bedrijven maakten stap 

Zug heeft tot dusver al een handjevol bedrijven uit de virtuele valutawereld overtuigd de stap naar Zwitserland te maken, waaronder Ethereum, de grootste concurrent van Bitcoin. Burgemeester Dolfi Mueller hoopt in de toekomst meer van soortgelijke bedrijven aan te trekken en zo de economie levend te houden, de belastingverhogingen ten spijt.

Zwiterse regering staat achter Zug 

De Zwitserse autoriteiten steunen het plan vooralsnog. Volgens diverse bedrijven in cryptogeld dient de financiële regulatie wel aangepast te worden. Momenteel zouden zij als hun bedrijf groter wordt een kapitaal van 10 miljoen dollar nodig hebben, willen zij voet aan grond in Zwitserland zetten. De Zwitserse regering bekijkt momenteel mogelijke oplossingen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie