Europees Parlement roept Nederland uit tot belastingparadijs

Europees Parlement roept Nederland uit tot belastingparadijs

Redactie Baaz
Volgens het Europees Parlement is Nederland een belastingparadijs. Het parlement stemde in met een resolutie van PvdA-parlementariër Paul Tang. Het is de eerste keer dat het Europees Parlement een EU-land als belastingparadijs aanmerkt.

LEES OOK: De vijf grootste veranderingen in de inkomstenbelasting voor 2019

Tang bracht de motie niet alleen voor Nederland in, ook Malta, Cyprus, Luxemburg en Ierland zijn sinds kort bestempeld als belastingparadijs. Voor Tang was het de tweede keer dat hij de vijf landen wilde aanmerken. Twee jaar geleden verloor hij de stemming, dit keer stemden ruim vierhonderd parlementariërs voor en tweehonderd tegen. 

belastingparadijs

Belastingsparadijs Nederland 

‘Het is historisch dat voor het eerst binnen Europa man en paard wordt benoemd. Tot nu toe heeft iedereen zich er verre van gehouden, maar het parlement zegt nu: er zijn in de EU-belastingparadijzen. Er wordt nu gekeken naar de kwalijke rol die Nederland speelt bij belastingontwijking en Nederland zou zich dat moeten aantrekken. Er gaat veel geld door Nederland dat afkomstig is uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje. Daar worden mensen beroofd van hun belastinginkomsten. Die rol speelt Nederland.’ Klinkt de reactie van Tang. 

Nederland zal weinig merken van de nieuwe bestempeling. De motie heeft namelijk geen directe gevolgen. Er bestaat een zwarte lijst van belastingparadijzen, daar staan ook landen als Aruba, Barbados, Verenigde Arabische Emiraten en Bermuda op. Het Europees Parlement heeft echter geen invloed op die lijst. 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie