Belangrijke wetswijzigingen waar je zeker mee te maken krijgt
De belangrijkste wetswijzigingen op een rij

Belangrijke wetswijzigingen waar je zeker mee te maken krijgt

Redactie Baaz

Jaarlijks sleutelt de overheid aan talloze wetten en regeltjes. Van sectorbrede maatregelen tot onbenulligheden in de niche. Welke veranderingen maken een verschil voor het gros van de ondernemers? Wij zetten ze alvast op een rij.

Vanaf 1 januari 2014 verandert er weer een hoop in de Nederlandse wetgeving. Nu heeft de overheid alvast een overzicht online gezet met alle wetswijzigingen waar je mogelijk mee te maken krijgt. Daar kun je terecht voor alle branchespecifieke informatie. Veranderingen die voor alle ondernemers van belang zijn, zetten we hieronder op een rij.

Aangiftebrief omzetbelasting verdwijnt

Al vanaf december 2013 ontvang je geen aangiftebrief omzetbelasting en acceptgiro meer. Voortaan moet je zelf in de gaten houden dat je tijdig aangifte doet en betaalt. Dit doe je online via het beveiligde gedeelte van de internetsite van de belastingdienst waar je ook nu al je gegevens kunt inzien en aangifte kunt doen. Om je op weg te helpen stuurt de overheid je begin januari 2014 een overzicht met de aangiftetijdvakken, de uiterste inlever/ en betaaldata en je betalingskenmerken. Tot slot kun je in het beveiligde gedeelte van de site ervoor kiezen om via e-mail een herinnering voor aangifte te ontvangen.

AOW-leeftijd gaat verder omhoog

Vanaf 2013 gaat de AOW-leeftijd in stappen omhoog. Op dit moment is de AOW-leeftijd 65 jaar + 1 maand. Per 1 januari 2014 wordt de AOW-leeftijd 65 jaar + 2 maanden. Uiteindelijk zal in 2023 de AOW-leeftijd 67 jaar zijn. Op Rijksoverheid.nl staat een schema waarin je ziet wat de komende jaren de AOW-leeftijd wordt van je werknemers.

Mensen met arbeidsbeperking aannemen

Alle bedrijven in de marktsector moeten zich per 1 januari 2014 garant stellen voor extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking. Vanaf 2014 moeten vijfduizend van deze groep aan een baan geholpen zijn, in 2015 komen daar nog eens vijfduizend bij. Worden de jaarlijkse aantallen niet gehaald? Dan komt er een wettelijke quotumregeling.

Minimumloon gaat omhoog

Vanaf 1 januari zul je je personeel wellicht meer moeten betalen. De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon gaan namelijk omhoog naar 1.485,65 euro per maand, 342,85 euro per week en 68,57 euro per dag.

Meer kredietmogelijkheden met MKB-krediet van Qredits

MKB-krediet van Qredits, een nieuw financieringsproduct, is een zakelijke lening tussen de 50.000 en 150.000 euro waarvoor bedrijven die niet bij de bank terecht kunnen in aanmerking komen. Het microkrediet tot 50.000 euro blijft overigens gewoon bestaan. Het MKB-krediet is al aan te vragen sinds 1 november 2013.

Digitale procedure bij kantonrechter

Op 17 oktober 2013 startte een proef met de eKantonrechter bij de rechtbanken Rotterdam en Oost-Brabant. Met deze nieuwe manier van procederen heb je niet langer een advocaat nodig en dien je je processtukken in via het Digitaal Loket Rechtspraak. Binnen zes weken krijg je een uitspraak. Wil je je zaak mondeling toelichten bij de kantonrechter, dan kan dat nog steeds en de uitspraak volgt dan binnen acht weken. De dienst is nog in de proeffase en zal bij succes worden uitgerold en beschikbaar zijn voor alle burgers en bedrijven.

Geen postbezorging meer op maandag

Belangrijke post anders dan rouwkaarten en medische correspondentie? Houd er dan rekening mee dat er vanaf 1 januari 2014 alleen nog op dinsdag tot en met zaterdag bezorgd wordt door PostNL. Bovendien stijgt de postzegelprijs met het cijfer 1 van zestig cent naar 0.64 cent.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie