Rusland staat zware beroepen voor vrouwen toe

Aimée van Vuuren
Het ministerie voor Arbeid in Rusland heeft besloten beroepsverboden voor vrouwen af te schaffen. Beroepen zoals metromachinist, schipper of parachutist worden binnenkort ook beschikbaar voor vrouwen.

Zware beroepen voor vrouwen

In totaal zijn zo’n 456 ‘zware beroepen’ verdeeld over 38 sectoren waar vrouwen uitgesloten zijn. Dit verbod is er al sinds 1974 en werd ingevoerd om vrouwen en hun 'voortplantingsvermogen' te beschermen. Het ministerie van Arbeid wil de wetinvoering van de toenmalige Sovjet-Unie ongedaan maken. De wet werd voor het laatst ondertekend door president Poetin in 2000.

LEES OOK: salariskloof tussen mannen en vrouwen stijgt

Vrouwenrechtenbeweging in Rusland

De Russische vrouwenrechtenbeweging ziet het als een overwinning op het conservatieve beleid van Poetin. Voorvechter Svetlana Medvedeva is de eerste vrouwelijke machinist op een binnenvaartschip van Rusland. Zij werd in 2012 afgewezen bij een rederij vanwege haar geslacht. Het beroep als machinist zou een zwaar beroep zijn onder de vrouwen. De mensenrechtenafdeling van de Verenigde Naties vond het een geval van discriminatie op geslacht. In 2017 ging een Russische rechtbank, die Svetlana eerder ongelijk hadden gegeven, toch verder met de zaak. Svetlana kreeg alsnog de baan en de regering kreeg de opdracht om de wet af te schaffen.

Niet alle beroepsverboden zullen verdwijnen. In totaal blijven 98 beroepen verdeeld in 20 sectoren niet geschikt voor vrouwen, zoals lasser, mijnwerker, vliegtuigmonteur en werken met chemische stoffen. Dit blijven, volgens het ministerie, te zware beroepen om uitgevoerd te worden door vrouwen.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée