Bedrijventerreinen ongezellig en grauw? Die tijd is nu definitief voorbij

Bedrijventerreinen ongezellig en grauw? Die tijd is nu definitief voorbij

Redactie Baaz
Het was tijdens de magere crisisjaren een koppijndossier voor veel gemeenten, maar inmiddels lijkt er een oplossing te zijn gevonden voor het aantrekkelijk houden van bedrijventerreinen.

Nee, lange tijd waren terreinen waar zich exclusief bedrijven moesten vestigen nou niet bepaald de gezelligste plek om te vertoeven, en dat terwijl elke gemeente er eigenlijk wel eentje heeft of wil. Terecht, want je kunt er als plaats eigenlijk niet omheen om zo’n gebied te hebben als je écht ondernemingen wilt aantrekken, wat verklaart waarom deze vaak de economische motor van een gemeente vormen. Hoe komt het dan dat deze plekken er vaak toch zo achtergesteld bijliggen en nog belangrijker: wat valt ertegen te doen?

Nederland heeft, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland en België, te maken met gemeenten die zelf erg veel macht hebben wat betreft de ruimtelijke planning. Er mag zelf grond worden gekocht, verkocht en bebouwd, wat betekent dat lokale bestuurders veel meer kunnen dan hun collega’s in de buurlanden. Zowel goede als slechte dingen zijn hier het gevolg van: het goede nieuws is dat de infrastructuur er vaak veel beter bijligt dan in andere landen, simpelweg omdat men hier met de verkoop van grond genoeg geld voor kan regelen. Toch is het niet allemaal één groot feest, doordat elke gemeente hierdoor wel een bedrijventerrein heeft aangelegd, of er nou al geïnteresseerde bedrijven waren of niet. Je wilt immers niet dat een ondernemer besluit tot vestiging in een buurgemeente, puur omdat er bij jou geen ruimte was! Als gemeente is dit dan ook een logische beslissing, maar het is wel een perverse prikkel die uiteindelijk heeft geleid tot een overschot aan dit soort terreinen, die op hun beurt weer verloederden wanneer er geen of nauwelijks bedrijven naartoe verhuisden, zeker toen er tijdens de crisis vele failliet gingen.

Hoe dan verder?

Gelukkig lijken overheden inmiddels in te zien dat het steeds maar aanleggen van nieuwe terreinen ter vervanging van de oude en verlaten geen oplossing is. In plaats daarvan is men eindelijk begonnen met het waarderen van wat er al is door de bestaande gebieden op te knappen en zo weer aantrekkelijk te maken. Hoewel de gevestigde bedrijven natuurlijk voor een groot deel het straatbeeld bepalen, kunnen gemeenten hun steentje bijdragen door in te zetten op straatmeubilair dat de omgeving al snel weet op te fleuren. Straatmeubilair van Erdi vormt een perfect voorbeeld van de wereld van verschil die wat zitgelegenheden of mooie paaltjes kunnen uitmaken. Met zulke simpele ingrepen kan een kleurloze plek al snel getransformeerd worden tot een plek die uitnodigt tot ontmoeten en verblijven. Zo is het mogelijk geworden om gebieden niet alleen voor ondernemingen, maar iedereen die er langskomt aantrekkelijk te maken!

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie