Bedrijven slepen Eneco en Essent voor rechter

Jordi Smit
Twee ondernemingen slepen Eneco en Essent voor de rechter, zo meldt het AD donderdag. De bedrijven stellen dat zij na 2011 jarenlang tonnen te veel hebben afgedragen voor hun energie. Mogelijk geldt hetzelfde voor honderden andere bedrijven.

Nieuwe gaswet

Het zou gaan om een probleem dat na 1 april 2011 is ontstaan, toen een wetswijziging van de gaswet plaatsvond. De wetswijziging maakte het voor Eneco en Essent goedkoper om gas in te slaan voor piekmomenten bij bedrijven. Hoewel Eneco en Essent dus profiteerden van lagere prijzen, haalden tafelzurenfabriek Van der Kroon en isolatieproducent Pull daar jarenlang geen voordeel uit, zo vinden ze.

Schadevergoeding

Het resulteert erin dat Eneco en Essent voor de rechter moeten verschijnen. Volgens de ondernemers had Essent in 2012 en 2013 al een prijsverlaging moeten laten doorvoeren aan Pull, terwijl Eneco Wullink van 2013 tot 2016 een te hoog bedrag zou hebben gevraagd. De gevraagde bedragen: Pull vraagt een ton, Van der Kroon € 130.000,-.

LEES OOK: Aantal snelgroeiende bedrijven stijgt

Schikking Eneco en Essent

Eneco en Essent zouden de bedrijven nog wél een voorstel hebben gedaan, maar hier gingen ze niet mee akkoord. De twee bedrijven zoeken het dus nu hogerop, maar mogelijk zijn er nog vele andere bedrijven die eveneens te veel geld hebben betaald.

afbeelding van Jordi Smit
Door: Jordi Smit

Jordi Smit | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Jordi