Bedrijven hebben vaker moeite talent te behouden

Redactie Baaz
Volgens 40 procent van de bestuurders zijn bedrijven onvoldoende in staat om jong talent te binden en te behouden. Samen met de veranderende marktomstandigheden en de veroudering van het personeelsbestand, vormt dit volgens bestuurders de grootste bedreiging ten aanzien van het personeelsbeleid.

Dit blijkt uit het jaarlijkse Benchmarkonderzoek van HR-dienstverlener Raet. Om jong personeel te kunnen binden is het voor werkgevers belangrijk om rekening te houden met wat hen gelukkig maakt. Uit ditzelfde onderzoek blijkt dat generatie Y de werk-privé balans en leuke collega’s het vaakst noemt in de top drie belangrijkste factoren voor werkgeluk. Beloning en arbeidsvoorwaarden staan bij generatie Y relatief minder vaak in de top drie dan bij oudere medewerkers.

Aantrekkelijk werkgeverschap

Jong personeel blijkt niet honkvast te zijn. Het onderzoek laat zien dat de ruime meerderheid van generatie Y (64 procent) binnen nu en twee jaar verwacht te kiezen voor een andere baan. In hun zoektocht naar een nieuwe werkgever kijken zij net zo vaak als de oudere generatie naar salaris (49 procent), maar letten zij meer dan gemiddeld op uitdaging in het werk (47 vs. 32 procent), carrièremogelijkheden (19 vs. 4 procent) en het aanbod van trainingen en opleidingen (10 vs. 3 procent). 

Zaken waar generatie Y in mindere mate naar kijkt, zijn de eigen verantwoordelijkheid en de maatschappelijke relevantie van het werk. Dit terwijl 46 procent van de werkgevers juist de maatschappelijke relevantie van het werk en 40 procent de mate van verantwoordelijkheid aangrijpen om zich te onderscheiden als aantrekkelijk werkgever. 

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie