Bedrijven blokkeren sociale netwerksites

Redactie Baaz
Steeds meer bedrijven beperken het bezoek van werknemers aan sociale netwerksites. Steeds vaker wordt hiertoe webfiltering ingezet. Dat signaleert e-mail- en webbeveiliger Email Systems.

Email Systems schat dat ongeveer 40 procent van de Nederlandse bedrijven het webverkeer filtert. Dat percentage neemt snel toe volgens de beveiligers, omdat steeds meer bedrijven zich bewust zijn van de negatieve kanten van ongelimiteerd surfen: lagere productiviteit, hogere beveiligingsrisico's en minder controle.

83 procent van alle webfiltering-klanten van Email Systems blokkeert inmiddels alle sociale netwerksites zoals Hyves (meer dan een miljoen gebruikers in Nederland), LinkedIn (350.000 zakelijke gebruikers) en YouTube. Ook videosites worden steeds vaker tegengehouden: meer dan de helft van de klanten blokkeert YouTube tijdens kantooruren en bijna tweederde blokkeert het streamen en downloaden van video's.

Veelvuldig bezoek aan sociale netwerksites verhoogt volgens de beveiligers de kans op het lekken van vertrouwelijke informatie en het stelen van contactgegevens. Daarnaast stellen de onderzoekers dat het niet-zakelijke e-mailverkeer sterk groeit, omdat veel van de interactie tussen de netwerkers per e-mail verloopt. Email Systems haalt daarbij onderzoek aan van marktonderzoeker IDC. Hieruit blijkt dat 40 procent van alle zakelijk ontvangen e-mails niet aan werk gerelateerd is.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie