Bedrijfsauto’s; leasen of kopen?

Bedrijfsauto’s; leasen of kopen?

Redactie Baaz

Het aanschaffen van auto’s als ondernemer is een behoorlijk hoge kostenpost. Het is niet alleen de aanschafprijs van het wagenpark wat in de papieren kan gaan lopen, ook het onderhoud en eventuele schade kunnen vrij pittig zijn. Zeker wanneer je meerdere auto’s hebt en deze eigenlijk constant tot je beschikking moeten staan. Nu is er tegenwoordig ook een alternatief voor zelf auto’s kopen, zeker op zakelijk gebied. Je kunt ook besluiten om auto’s te gaan leasen. Hierbij betaal je een vast bedrag en dan ben je ervan verzekerd dat je altijd op pad kunt. Althans, bijna altijd. Maar wat is wijsheid als ondernemer? Lees snel verder. 

Voordelen van leasen 

Om te beginnen de voordelen van het leasen van auto’s. Zakelijk leasen kan zowel voor de grote onderneming als voor de ZZP’er een slimme keuze zijn. Je hebt namelijk een vast bedrag wat je op kunt nemen op de begroting, zonder dat je een reserve hoeft op te bouwen voor onvoorziene kosten zoals reparatie en onderhoud. Nu zijn er verschillende manieren van leasen, van een all-in lease tot financial lease. Welke vorm van leasen bij jou past? Dat hangt een beetje af van het type bedrijf en de omvang. Zo is zakelijk leasen voor zzp vaak zeer aantrekkelijk omdat je al genoeg opstartkosten hebt. Een auto aan moeten schaffen kan dan ten koste gaan van het totale resultaat. Je kan als ZZP’er dan een vast bedrag reserveren, ongeacht wat er gebeurt met de auto. Ook bij eventuele schade of ongevallen krijg je van de lease maatschappij vaak direct een alternatief, daarmee is je bedrijfscontinuïteit gegarandeerd.  

Voordelen van kopen 

Naast dat leasen voordelen heeft, heeft kopen dat natuurlijk ook. Het kopen van auto’s zorgt ervoor dat je meer eigen vermogen opbouwt, de auto’s zijn tenslotte je eigendom. Dat auto’s snel afschrijven in waarde -zeker bij intensief gebruik-, is wel goed om rekening mee te houden. Wanneer je auto’s van goede kwaliteit koopt en er zuinig mee omgaat, dan kan kopen voordeliger zijn op lange termijn. Wanneer je echter een bedrijf hebt waar je diensten aan huis levert en personeel veel het wagenpark gebruiken, dan is het juist aan te raden om gebruik te maken van lease auto’s. Personeel gaat nou eenmaal minder zorgvuldig met auto’s om wanneer het niet van henzelf is. 

Wanneer men dan de balans opmaakt is wel te concluderen dat het voordeliger is om auto’s te leasen waar het gaat om zakelijke bedrijfsauto’s. De kosten zijn continue en daarmee goed te begroten, ook weet je zeker dat je altijd mobiel bent. Iets wat als ondernemer een fijn idee is.  

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie