Bedrijfsafval, hoe ga je daarmee om?

Bedrijfsafval, hoe ga je daarmee om?

Redactie Baaz
Als bedrijf heb je vaak veel afval en daar moet iets mee. Maar hoe pak je dat goed aan? Welke verplichtingen heb je als ondernemer, wat zijn de voordelen van bepaalde (duurzame) keuzes en vooral hoe regel je het zo efficiënt en voordelig mogelijk.

Zelf doen of laten doen?

Als je het bedrijfsafval wil regelen heb je 2 opties: je kan zelf rolcontainers huren of je kan een afvalmanager inschakelen. Beide hebben voor- en nadelen. Wat voor jou het best werkt ligt aan de situatie en je voorkeuren. Zelf containers bestellen is makkelijker dan je denkt en een afvalmanager is vaak goedkoper dan je misschien verwacht. Ontdek de voordelen van de 2 keuzes en hoe het precies werkt.

Afvalmanager inschakelen

Een afvalmanager is wat de naam al zegt: een manager van je afval. Dit klinkt heel wat en dat is het ook wel. Het klinkt ook als iets heel duurs, maar dat valt mee. Het grote voordeel van een afvalmanager is dat hij de markt goed kent. Hij weet hoe je efficiënt kan inzamelen en ziet waarop je kunt besparen. Vaak heeft hij met afvalinzamelaars speciale (prijs)afspraken. Hierdoor betaal je minder. Als je de besparingen van tijd en geld en bij elkaar optelt, betaal je onder de streep vaak niet veel meer, of zelfs minder, dan als je het zelf regelt. 

Een afvalmanager heeft een breed netwerk en steunt je bij het behalen van je duurzaamheidsdoelen en circulair ondernemen. Hij helpt je om het afvalproces te organiseren, te optimaliseren en vergelijkt afvalverwerkers om voor jou het scherpste tarief te krijgen of de CO2 uitstoot te verminderen. Een afvalmanager zoals Wastenet geeft niet alleen adviezen, maar regelt ook de inzameling voor je en houdt de regelgevingen bij. Je hebt er dan zelf helemaal geen omkijken meer naar. Ook als je bij je huidige afvalinzamelaar(s) wil of moet blijven. 

Voor wie is een afvalmanager

Een afvalmanager is interessant als je veel verschillende soorten bedrijfsafval hebt, je bedrijf meerdere locaties heeft of als je 1 contactpersoon voor al je afval wil. Als je 1 of 2 rolcontainers hebt voor je restafval en misschien papier, dan kan je het beter zelf regelen. Je betaalt dan waarschijnlijk meer aan het management dan aan het afvoeren van het afval. 

Afval zelf regelen

Heb je niet heel veel bedrijfsafval of wil je het zelf regelen, dan huur je rolcontainers. Een rolcontainer huren doe je gewoon online. Een bedrijf als ContainerOnline heeft al het werk voor je gedaan en biedt rolcontainers aan voor een mooie prijs. Geen lange contracten of ingewikkelde voorwaarden. Dat is wel zo makkelijk en scheelt een hoop tijd. Je bepaalt zelf welke rolcontainers je nodig hebt, maar verder heb je er geen werk aan. 

Wil je het laagste tarief betalen, dan kun je misschien een goedkopere aanbieder vinden als je goed rondzoekt op het internet. Vaak richten afvalverwerkers zich op 1 of een aantal afvalsoorten. Deze kunnen ze dan goedkoop inzamelen. Als je andere afvalsoorten hebt, dan rekenen ze voor die containers het volle tarief. Let op dat je goed de voorwaarden leest, soms zit je lang aan een contract vast, ben je beperkt in ophaaldagen of is het erg duur om een extra leging te aan te vragen. Wil je gewoon makkelijk je afval regelen en geen onverwachte kosten krijgen, dan is ContainerOnline erg handig. 

Welke rolcontainers heb ik nodig?

Als je zelf containers huurt, dan moet je natuurlijk weten welke je moet bestellen. Dit is per situatie verschillend en er zijn een aantal zaken waar je op kan letten. Allereerst is het belangrijk om te weten welke afvalsoorten je hebt en daarna hoeveel er vrijkomt. Stel je hebt per week ongeveer 9 vuilniszakken met restafval. Dan kan je een 240 liter container nemen en die 2 keer per week laten legen. Je kan ook een 660 liter container kiezen en die wekelijks laten legen of een 1.100 liter eens per 2 weken. In de regel is het goedkoper om een grotere container minder vaak te laten legen omdat er minder transport nodig is. Dit is ook beter voor het milieu. Heb je regelmatig afval dat bederft in de container, dan kan je beter een kleinere container kiezen en deze vaker laten legen. Moet de container binnen staan, dan moet de container door de deur passen. Hou hier ook rekening mee. Een 660 liter past door de meeste standaard deuren.  

Afval scheiden of niet?

Voor het milieu is het beter om afval te scheiden, maar hoe is dat voor je portemonnee? Alles in de restafvalcontainer gooien klinkt vaak het goedkoopst, maar dat is het niet altijd. Sommige afvalsoorten zijn goedkoper, andere duurder maar zorgen dan weer voor minder kosten. Afval scheiden is duurzaam en daarmee goed voor je reputatie. Steeds meer mensen vinden dat belangrijk waardoor je je doelgroep verbreedt. De overheid heeft het verplicht om bedrijfsafval te scheiden als dat mogelijk is: kun je met een bepaalde afvalsoort een aparte container vullen, dan dien je dit ook te doen. 

Restafval is een vrij dure afvalsoort. Heb je veel papier of karton, dan is het al snel voordeliger om hiervoor een aparte container te bestellen. 

Organisch afval (swill) is vrij duur, maar apart aanbieden heeft wel veel voordelen: swill is zwaar en als het in de restafvalcontainer gaat, kun je een naheffing voor het gewicht krijgen of de wagen kan hem niet optillen en dan wordt er een loze rit gerekend. Een swill container wordt niet geleegd maar omgeruild voor een schone. Nooit meer naheffingen, je hoeft niet schoon te maken en veel minder kans op ongedierte. 

PD (voorheen PMD) is duurder dan restafval, maar het is goed te recyclen en daardoor zijn er steeds meer subsidies waardoor het goedkoper wordt. Hoe meer het aangeboden wordt, hoe goedkoper het voor de afvalverwerker wordt om het op te halen. Hierdoor zakt de prijs tot het onder de prijs van restafval zit. Het is dus ook een investering om PD apart aan te bieden.

Afval scheiden is goed voor het milieu, soms voor je portemonnee en zeker voor je reputatie. Duurzaamheid is tegenwoordig een heel belangrijk onderwerp. Als jouw bedrijf duurzaam is, zijn er potentiële klanten die liever voor jou kiezen.

Zelf doen of laten doen in een notendop

Om alles kort samen te vatten hebben beide keuzes voor- en nadelen:

Laten doen via een afvalmanager

Voordelen:

  • Nooit meer nadenken over afval
  • 1 contactpersoon
  • 1 factuur
  • Afvalproces goed in beeld en efficiënt
  • Besparing in tijd, energie en vaak geld
  • Duurzaamheid makkelijker te realiseren
  • Altijd op de hoogte van wijzigingen in regelgeving
  • Flexibeler door breed netwerk
  • Goed bereikbaar

Nadelen:

  • Kan duurder zijn dan zelf regelen
  • Niet geschikt voor kleine bedrijven
  • Zelf minder kennis
  • Je hebt een tussenpersoon

Zelf regelen

Voordelen:

  • Kortere lijnen
  • Mogelijk goedkoper
  • Alles zelf in de hand
  • Sneller te schakelen

Nadelen:

  • Zoektocht naar juiste afvalverwerker(s)
  • Mogelijk duurder
  • Kost meer tijd
  • Verschillende contactpersonen en voorwaarden
  • Meerdere facturen
  • Zelf regelgeving en belastingwijzigingen bijhouden
  • Afvalverwerkers zijn niet altijd goed bereikbaar
Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie