Atradius DSB verzekerde in 2023 ruim 1 miljard euro aan duurzame export
Atradius DSB verzekerde in 2023 ruim 1 miljard euro aan duurzame export

Atradius DSB verzekerde in 2023 ruim 1 miljard euro aan duurzame export

Redactie Baaz
  • Krimp fossiel portfolio door nieuw uitsluitingsbeleid
  • 2,4 miljard euro aan nieuwe polissen, helft naar mkb en duurzame export
  • Schade-uitkeringen nemen toe naar 119 miljoen euro
  • Latijns-Amerika is regio met hoogste volume

Atradius Dutch State Business - de exportkredietverzekeraar namens de Nederlandse overheid - verzekerde in 2023 ruim 1,1 miljard euro aan duurzame export. Ruim de helft van de publiek verzekerde exportkredieten kwam ten goede aan het Nederlandse midden- en kleinbedrijf. De schades die Atradius Dutch State Business heeft uitgekeerd, zijn hoger dan in 2022 en stegen naar 119 miljoen euro.

Machines voor de voedselverwerkende industrie en de agrarische sector, zonnepanelen in Afrika of medische apparatuur in Zuid-Amerika. Nederlandse exporteurs van kapitaalgoederen en uitvoerders van internationale aannemerswerken dienden in 2023 bij Atradius Dutch State Business 242 aanvragen in. Op basis hiervan zijn 135 polissen en 160 dekkingstoezeggingen uitgereikt met een onderliggende waarde van ruim 5 miljard euro ten opzichte van 4,8 miljard euro in 2022. Het grootste deel van de door de Staat verzekerde export ging naar Latijns-Amerika, gevolgd door Europa en Afrika.

“We hebben in een turbulent jaar veel export mogelijk kunnen maken die anders geen doorgang had kunnen vinden. Dat is iets om trots op te zijn. Samen met creatieve en volhardende ondernemers en het Nederlandse publiek-private handelsnetwerk creëren we zo een stukje zekerheid in een onvoorspelbare wereld”, zegt Bert Bruning, Managing Director van Atradius Dutch State Business.

“Nederland telt veel mkb-ondernemers met innovatieve oplossingen die wereldwijd in een grote behoefte voorzien. Ik ben blij dat deze ondernemers goed de weg naar ons weten te vinden en dat wij met onze financieringsoplossingen ons steentje kunnen bijdragen aan het internationaliseren van onderscheidende Nederlandse technologie” vertelt Stephan Naber, Head of SME Underwriting & Business Development van Atradius Dutch State Business.

Steeds sterkere focus op duurzaamheid bij export mkb-bedrijven

De helft van de transacties in 2023 had betrekking op relatief kleine exportdeals van mkb-bedrijven met een gemiddelde waarde van 1,5 miljoen euro. Ook liet de groene ekv-portefeuille opnieuw een stijging zien en zorgde het nieuwe uitsluitingsbeleid van Atradius DSB voor een lager aandeel van fossiele transacties. In 2023 waren 68 polissen ter waarde van 1,1 miljard euro groen gelabeld; dit is ruim een derde van het totale aantal afgegeven polissen. De groendekking, de Climate Investor-fondsen en het Green Shipping Fund droegen daarnaast voor nog eens een half miljard euro bij aan groen kapitaal met een exportcomponent.

Het Jaaroverzicht 2023 is hier te downloaden

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie