Appreview: Truck Parking Europe

Appreview: Truck Parking Europe

Redactie Baaz

Vrachtwagenchauffeurs hebben zich te houden aan strikte rusttijden. Wie niet op tijd stopt om een pauze te nemen, riskeert een fikse boete. Alleen is het voor chauffeurs vaak de vraag: hoe lang mag ik nog en wáár kan ik stoppen?

Want de informatie van de tachograaf is vaak lastig af te lezen en ze weten niet altijd waar de dichtstbijzijnde parkeerplaats is. En welke de meest geschikte is. Degenen die internationaal reizen, hebben bijvoorbeeld ook een veilige plek nodig om te kunnen slapen.

Wat je nu nog wel eens ziet, is dat chauffeurs hun trucks in een rij op de vluchtstrook vlak vóór of net na een tankstation neerzetten. Maar dat levert natuurlijk onveilige situaties op, niet in de laatste plaats voor medeweggebruikers. De Truck Parking Europe-app biedt hier uitkomst.

De beste match

In de app – beschikbaar voor Android en iOS – zijn alle voor vrachtwagens geschikte parkeermogelijkheden opgenomen. De chauffeur ziet hierin de officiële parkeerplaatsen langs de snelwegen en daarnaast andere plekken die voor zwaar verkeer toegankelijk zijn, zoals bij industrieterreinen.

Bovendien is per parkeermogelijkheid aangegeven welke faciliteiten er te vinden zijn. Denk aan restaurants, douches en shops, en bijvoorbeeld ook of de plek bewaakt of goed verlicht is. Zo vinden chauffeurs niet alleen de dichtstbijzijnde parkeerplaatsen, maar ook de plekken die het best voldoen aan hun wensen.

Grootste community

Achter de app zit een almaar groeiende community van vrachtwagenchauffeurs – ruim 430.000 op dit moment. Daarmee is deze app de grootste op het gebied van parkeren voor vrachtwagens in Europa. En de grote community is meteen wat de Truck Parking Europe-app uniek maakt. Chauffeurs kunnen aangeven wat de bezettingsgraad is van een parkeerplaats die ze bijvoorbeeld net gepasseerd zijn.

In de app wordt hun feedback weergegeven als groen, oranje of rood bolletje. Anderen op de route zien dus realtime bij welke plekken ze terechtkunnen en welke (bijna) vol zijn. Daarnaast ziet de chauffeur hoe ver deze parkeermogelijkheden op dat moment van hem verwijderd zijn en hoeveel hij daar eventueel voor moet omrijden. Zo weet hij altijd of hij zijn vereiste rusttijd gaat halen.

Resterende rijtijd

De Truck Parking Europe-app is ook te installeren op de TomTom PRO 8-driverterminals. Dat betekent dat een chauffeur de app rechtstreeks op zijn terminal kan downloaden en de app daarop kan bedienen.

Een pluspunt is, dat er op deze manier ook een koppeling ontstaat met de Remaining Driving Time-app van TomTom. Deze app staat in verbinding met de tachograaf in de vrachtwagen en laat de chauffeur precies weten wanneer zijn volgende rustmoment is, rekening houdend met de Europese regelgeving. En met de informatie uit de Truck Parking Europe-app is vervolgens op hetzelfde scherm te zien welke parkeerplaatsen dan in aanmerking komen.

Al met al zorgt de Truck Parking Europe-app enerzijds voor een comfortabelere rit doordat de chauffeur zich niet langer zorgen hoeft te maken over wanneer hij zijn rustmoment kan pakken. Anderzijds helpt de app effectief een einde te maken aan onveilige situaties op en vlak naast de weg. 

Een parkeerplaats reserveren

Truck Parking Europe lanceert in maart 2017 een Europees reserveringsplatform voor vrachtwagenparkeerplaatsen, een unicum binnen de vervoerssector. De nieuwe functionaliteit stelt chauffeurs, maar ook logistiek planners in staat om vooraf een plaats te reserveren bij aangesloten parkeerplaatsen. Gezien de snelle groei van de app, verwacht men dat reeds in 2017 een behoorlijke dekking binnen Europa behaald zal worden.
 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie