Helpen de 'big five' jou ook?

Apple, Amazon en Google willen jou helpen (maar niet te veel)

Redactie Baaz
Waar moet je als startende ondernemer beginnen? Apple, Amazon, Google en ook Facebook zeggen precies te geven wat jij nodig hebt: directe toegang tot een grote markt, efficiënte advertenties en goedkope infrastructuur.

Zoekalgoritmes

Dit klopt allemaal. Techstartups kochten ooit servers; nu huren ze computerkracht van Amazon of Google. Facebook is de plek waar de advertentiemarkt groeit en bloeit. En Apple laat ontwikkelaars in de App Store honderden miljoenen klanten bereiken met een druk op de knop. 'Je krijgt veel sneller wind in de zeilen voor een idee dat nog in de steigers staat’, zegt uitvoerend directeur van NYC Media Lab.

Maar deze kolossen gebruiken hun macht ook om eigen producten aan te bieden. Wanneer startups concurrerend worden, hebben ze een probleem. Zo worden producten van het Amazon-huismerk in de Amazon-zoekalgoritmes omhoog geplaatst, waar dezelfde producten van andere bedrijven in de vergetelheid verdwijnen.

Yelp

Als bedrijven écht groot worden, slaan de Amerikaanse superbedrijven ook toe. Toen Yelp een mooi bedrijf had rondom restaurantrecensies, startte Google zijn eigen gelijksoortige bedrijf. Yelps aandelenprijs halveerde.  

Op deze manier weten Facebook, Google, Apple en Amazon hun macht te consolideren. Het gevolg is een voortijdige val van startups en veelbelovende bedrijven.

afbeelding van Redactie Baaz

Redactie Baaz | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie