Amsterdamse economie trekt aan

Redactie Baaz
Amsterdam City Index heeft de resultaten van haar onderzoek naar de economische stand van zaken in Amsterdam gepresenteerd. Volgens het onderzoek groeit de economie van de stad en lijken mensen bereid weer meer geld uit te geven.

Amsterdam City onderzocht voor de Index 2011 39 economische trends. De conclusie van het onderzoek luidt dat de economie vorig jaar 3.5 procent is gegroeid ten opzichte van 2009. De stijging is vooral te zien in de detailhandel, de hotelsector en het kennisniveau van de inwoners van de stad.

Detailhandel

De omzet van de eerstgenoemde bedrijfstak steeg met ruim 9.5 procent en werd met name gemeten bij grote winkelketens die in Amsterdam gevestigd zijn. Voorzitter Guus Bakker van Amsterdam City verklaart deze groei op nu.nl: ‘'Door de economische crisis was de omzet in deze sector flink gedaald. Mensen hielden hun hand op de knip, maar beginnen inmiddels weer met uitgeven.’ Hoewel de omzet dus behoorlijk is gestegen, bleef het aantal winkelbezoeken ongeveer gelijk.

Toeristen

Dat Amsterdam veel inkomen genereert uit toerisme blijkt ook weer uit dit onderzoek. De stad trok het afgelopen jaar meer toeristen waardoor er meer kamers werden geboekt en de hotelbezetting dus steeg. 'De totale omzet van duurdere hotels met drie, vier of vijf sterren is echter gedaald, omdat bezoekers voor een kamer een lagere prijs betaalden’, aldus Bakker.

Leegstand

Een ander resultaat van het onderzoek is dat de leegstand in Amsterdam beperkt is: gemiddeld staat 14 procent van de kantoorpanden leeg. Volgens Bakker staan er ook weinig horecazaken en winkelpanden leeg.

Kennisniveau

Met het kennisniveau in Amsterdam zit het volgens het onderzoek goed; 52 procent van de inwoners hebben een opleiding op hbo-niveau of hoger.

Bakker zegt te verwachten dat de Amsterdamse economie zich dit jaar verder zal ontwikkelen en spreekt de hoop uit dat de hotelbezetting gelijk blijft, ook als hotels hun prijzen laten stijgen.

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie