Afzetprijzen industrie ruim 5 procent lager in oktober

Afzetprijzen industrie ruim 5 procent lager in oktober

Redactie Baaz

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in oktober gemiddeld 5,3 procent lager dan in oktober 2022, meldt het CBS. Een maand eerder was de prijsdaling 3,1 procent.

Daling olieprijzen jaar op jaar groter

De ontwikkeling van de afzetprijzen in de industrie hangt sterk samen met de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. In oktober 2023 kostte een vat ruwe North Sea Brent olie bijna 84 euro, circa 12 procent minder dan een jaar eerder. In september kostte een vat ruwe North Sea Brent 86,5 euro. Dat was bijna 5 procent minder dan een jaar eerder.

Producten van de aardolie-industrie waren in oktober 18,1 procent goedkoper dan in oktober 2022. In september lagen de prijzen 3,5 procent lager dan een jaar eerder. Ook in de chemische industrie hangt de afzetprijs over het algemeen samen met de olieprijs. De afzetprijzen van de chemische industrie waren in oktober 16,0 procent lager dan een jaar eerder. In september lagen de prijzen 17,5 procent lager dan in september 2022.

Afzetprijzen industrie dalen in oktober

De afzetprijzen van de industrie zijn in oktober ten opzichte van september met 1,1 procent gedaald. De prijzen op de buitenlandse markt namen met 1,6 procent af, de prijzen op de binnenlandse markt met 0,6 procent.

 

Redactie Baaz
Door: Redactie Baaz
Redactie

Redactie Baaz

Redactie