Afvalbedrijf AEB zorgt voor nationaal probleem

Aimée van Vuuren
Afvalbedrijf AEB moet het opgehaalde afval op andere plekken in het land verbranden vanwege verbrandingsovens die zijn stilgelegd. Het probleem bereikt waarschijnlijk een groot deel van het land.

Verbrandingsovens

Er werden in totaal vier van zes verbrandingsoven stilgelegd vanwege veiligheidsproblemen. Nu het vuil niet meer naar de verbrandingsovens kan, moet dit naar vuilstortplaatsen worden gebracht wat tegen het overheidsbeleid in gaat. Omdat er maar twee ovens werken kan het bedrijf alleen nog maar het huisvuil van de gemeente Amsterdam en omliggende gemeentes verbranden.

LEES OOK: zes argumenten voor duurzaam ondernemen

Afvalbedrijf AEB zoekt hulp

Het afvalbedrijf, de gemeente van Amsterdam en vier banken zijn aan het praten over de mogelijkheden om het bedrijf niet te laten sluiten. In totaal is er een minimum bedrag van 35 miljoen euro nodig om het bedrijf staande te houden. Afvalbedrijf AEB heeft zelf geen geld meer, waardoor de gemeente van Amsterdam, eigenaar van het bedrijf, zelf geld uit de kas moet halen.

Het zal er dik inzitten dat het ophalen van afval in andere plaatsen in Nederland zal stagneren als bekend wordt dat het opgehaalde afval nergens meer heen kan. Bedrijfsafval wat ergens anders heen gebracht moet worden brengt kosten met zich mee voor transport en nieuwe contracten. Afvalbedrijf AEB heeft aangegeven deze financiële gevolgen op zich te nemen maar of dit zal gebeuren moet nog blijken aangezien het bedrijf op dit moment geen cent heeft.

afbeelding van Aimée van Vuuren

Aimée van Vuuren | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Aimée